Άσθμα προκαλεί η μπουγάδα

Το άπλωμα των πλυμένων ρούχων μέσα στο σπίτι για να στεγνώσουν αυξάνει τον κίνδυνο του άσθματος στους ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για την ασθένεια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Mackintosh Environmental Architecture Research Unit της Γλασκόβης σε δείγμα 100 νοικοκυριών από τα οποία τα 87 συνήθιζαν να στεγνώνουν μέσα στο σπίτι τα ρούχα από το πλυντήριο στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ερευνητές βρήκαν πως περίπου 75% των σπιτιών είχαν υψηλότερα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό τους, εύρημα το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αλλεργιογόνων ουσιών.

“Επισκεπτόμενοι τα σπίτια των ανθρώπων ανακαλύψαμε πως στέγνωναν τα ρούχα στο καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο. Κάποιοι κυριολεκτικά …διακοσμούσαν το σπίτι με τη μπουγάδα αλλά μόνο με ένα πλυντήριο, εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα περίπου 2 λίτρα νερό” δήλωσε μια ερευνήτρια της ομάδας και πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις για το στέγνωμα των ρούχων τον χειμώνα όπως πχ να τα απλώνουμε σε κάποιο κλειστό χώρο που δεν χρησιμοποιούμε.

Πηγή: Medindia