Ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

To Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν τελικά το πρωί της Τρίτης στη Βιέννη σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν συμβιβασμό αναφορικά με την επιθεώρηση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη που μίλησε στο Associated Press, στη συμφωνία ορίστηκε ότι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα σταλούν στη χώρα για να επιβλέπουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά όχι χωρίς πρώτα να κατατίθεται αίτημα για την πρόσβαση σε αυτές στο Ιράν.

Ιρανοί διπλωμάτες μιλώντας στο Reuters σχολίασαν: «Ολη η σκληρή δουλειά μας έπιασε τόπο και καταλήξαμε σε συμφωνία. Ο θεός να ευλογεί τον λαό μας».

Στις συνομιλίες στη Βιέννη συμμετείχαν έξι δυνάμεις, οι οποίες είχαν ονομαστεί 5+1 και ήταν: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία συν η Γερμανία. Οι 5+1 απαιτούσαν από το Ιράν να ελαττώσει τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του, ώστε να διοασφαλιστεί ότι δεν είναι σε θέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν, το οποίο στόχευε στην άρση των διεθνών κυρώσεω, επέμενε πάντα ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι ειρηνικές.

Το Ιράν, η οποία θέλει να αποδυναμώσει διεθνείς κυρώσεις αρθεί, έχει πάντα επέμενε ότι η πυρηνική εργασία του είναι ειρηνική.