Ισραήλ: Συνέντευξη τύπου με δεκάδες πυραύλους σε κοινή θέα

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, στις 5 Μαρτίου εντόπισε στην Ερυθρά Θάλασσα ένα πλοίο το οποίο μετέφερε δεκάδες ιρανικούς πυραύλους που είχαν κατασκευαστεί στη Συρία και προορίζονταν για ένοπλες ομάδες Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός,  επέδραμε στο φορτηγό πλοίο Klos-C με σημαία Παναμά, χωρίς να υπάρξει αντίσταση όταν αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα και οδηγήθηκε, στο λιμάνι του Ειλάτ.

“Στη διάρκεια μιας πολύπλοκης και απόρρητης επιχείρησης του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ σήμερα τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχαν σε διεθνή ύδατα μεταξύ του Σουδάν και της Ερυθραίας ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικά όπλα με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ.

ISRAEIL ROCKETS

Στο πλοίο εντοπίστηκαν δεκάδες ρουκέτες M302, ένα όπλο το οποίο θα μπορούσε να πλήξει στόχους βαθιά στο Ισραήλ από τη Γάζα και θα ενίσχυε σημαντικά τη δύναμη παλαιστινιακών ομάδων, όπως η Χαμάς.

Την Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τις ρουκέτες να βρίσκονται πίσω του, δήλωσε μεταξύ άλλων , ότι το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει την ενασχόληση του, όπως την αποκάλεσε, με την τρομοκρατία και τις συστηματικές προσπάθειες για την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη την Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι το Ιράν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, ενώ κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι αγνοούν το πρόβλημα με το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδειξε έκπληκτος με τη στάση της Δύσης και δήλωσε ότι “Αυτό που είναι καινούργιο δεν είναι οι πράξεις του Ιράν αλλά η επιθυμία πολλών στη διεθνή κοινότητα να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο ”
Οι σκληρές δηλώσεις του Νετανιάχου απειλούν να χειροτερέψουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Νετανιάχου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος του State Department Jen Psaki δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την στήριξη του Ιράν σε μαχητές, αλλά ότι εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε απειλεί για την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους (επικαλούμενο τις ιρανικές δηλώσεις για την καταστροφή του Ισραήλ, την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την υποστήριξή του προς εχθρικές μαχητικές ομάδες στα σύνορα του Ισραήλ). Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

Ο Νετανιάχου υπήρξε σφοδρός επικριτής των προσπαθειών των έξι παγκόσμιων δυνάμεων προς μια συμφωνία με το Ιράν που θα περιορίσει ουσιαστικά και πάλι το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα τον τερματισμό διεθνών κυρώσεων.
Ο Νετανιάχου πιστεύει, ότι μια ενδιάμεση συμφωνία δίνει στο Ιράν πάρα πολύ χώρο, χωρίς μεγάλο αντάλλαγμα, και φοβάται ότι μια τελική συμφωνία θα αφήσει την Ισλαμική Δημοκρατία με ικανότητες να κατασκευάσει μια βόμβα.

Από την ναυτική επιδρομή της περασμένης Τετάρτης, ο Νετανιάχου έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τον κόσμο ότι η αποστολή αποκάλυψε το «πραγματικό πρόσωπο» του Ιράν.

Αφού ανακοινώθηκε η επιδρομή, ο Ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε την διαδρομή που θα είχαν πάρει τα όπλα – ξεκινώντας από την Συρία, μετά το Ιράν και το Ιράκ πριν καταλήξουν στο Σουδάν και μετά στην Γάζα.

Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους καταδρομείς σαν ήρωες αφήνοντας να “διαρρεύσουν” κι άλλα βίντεο της αποστολής στο πλοίο. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξασφάλισε την εκδήλωση της Δευτέρας να την καλύψουν όλα τα ΜΜΕ οργανώνοντας και ειδική πτήση για το Ειλατ. Μετα την συνέντευξη τύπου ο Νετανιάχου ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την εκδήλωση.

Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τους πυραύλους και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να “εκτροχιάσει” τη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση. Στρατηγικά, δεν είναι σαφές πόσο σημαντικοί είναι οι πύραυλοι. Ενώ το Ισραήλ κατέλαβε συνολικά 40 πυραυλους, οι μαχητές στη Γάζα έχουν ήδη χιλιάδες τέτοια όπλα.

Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ότι οι πύραυλοι τύπου M – 302 θα ήταν μια σημαντική αναβάθμιση, με μεγαλύτερη εμβέλεια (100 μίλια (160 χλμ. ) και θα έθεταν περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες σε κίνδυνο.

Δεν είναι σαφές πώς οι πύραυλοι θα εισχωρούσαν στη Γάζα καθώς το παράκτιο έδαφος είναι υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Πηγη – Washington Post