ΔΗΚΟ: Καιρός ο πρόεδρος να ασχοληθεί με το κυπριακό

Δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Δημοκρατικού κόμματος

Καιρός ο Πρόεδρος να ασχοληθεί με τα κρίσιμα ζητήματα στο Κυπριακό και να αφήσει το μικροκομματικό παρασκήνιο
Ο τόπος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές και κρίσιμες εξελίξεις, οι οποίες χρήζουν σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης.

Είναι προφανές ότι η πολιτική του «καλού παιδιού» και των «γενναιόδωρων προσφορών», καταρρέει. Είναι επιτέλους καιρός η κυβέρνηση να πάψει να είναι ουραγός των εξελίξεων:

• Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, έχει διολισθήσει σε τέτοιες επικίνδυνες αναφορές για το Κυπριακό, που ανάγκασε χθες και τους έξι ευρωβουλευτές μας να την καταψηφίσουν.

. Το ψευδοκράτος διά του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών, γίνεται δεκτό στο  Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Οζντίλ Ναμί, αναδεικνύει αφενός τα πλεονεκτήματα που απέκτησε η τουρκική πλευρά μέσω της Συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου και αφετέρου αξιοποιεί τη λεγόμενη χιαστί διαδικασία για αναβάθμιση των “αξιωματούχων” του ψευδοκράτους. Και αυτό, μάλιστα, σε μια συγκυρία κατά την οποία, υποστηρίζεται ότι η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό θα συνεχίσει από εκεί, που έμεινε, δηλαδή από το έγγραφο Ντάουνερ και τις γενναιόδωρες προσφορές Χριστόφια, τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα τις απέσυρε.

• Την ίδια ώρα, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική διαδικασία, το τουρκικό ερευνητικό Barbaros συνεπικουρούμενο από πολεμικά σκάφη, παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Απαρατήρητη περνά, δυστυχώς, από την κυβέρνηση και η χθεσινή συνέντευξη του πρώην Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, στην τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς”, σύμφωνα με την οποία η Noble Energy συζητά με τουρκικές εταιρείες (εταιρεία Turcas, όμιλος Zorlu) για την κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.

• Αναμένουμε, επίσης, εξηγήσεις για τη φυγή της Noble από το λιμάνι Λεμεσού και μεταφορά των εγκαταστάσεων της στο Ισραήλ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εγκύψει στα κρίσιμα ζητήματα, διαφυλάσσοντας πρώτα και πάνω απ` όλα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού και αντιμετωπίζοντας τις τουρκικές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασχοληθεί με όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και να αφήσει κατά μέρος το μικροκομματικό και αντιδεοντολογικό παρασκήνιο.