Ιράκ: Μπλόκο στα social media

Την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, φαίνεται να έχει μπλοκάρει η ιρακινή κυβέρνηση, καθώς η χώρα βυθίζεται σε εμφύλια διαμάχη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι χρήστες οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες βρίσκονται μπροστά σε μήνυμα το οποίο τους πληροφορεί ότι το υπουργείο Επικοινωνιών έχει αποκλείσει την πρόσβαση.

Η εν λόγω ενέργεια σημειώνεται μετά τη δημοσιοποίηση στο Twitter της εικόνας ενός αποκεφαλισμένου άνδρα από εξτρεμιστές ισλαμιστές, καθώς και λόγω της χρήσης του για την διάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το BBC, η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι περιορισμένη σε κάποιες επαρχίες, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα παράκαμψης της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο όπως το Psiphon, το οποίο ανέφερε μεγάλη αύξηση των χρηστών του στο Ιράκ τελευταία.

Εκπρόσωπος του YouTube ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν αναφορές για χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία στο Ιράκ, τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Οργανισμοί κατά της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο έχουν αντιδράσει έντονα στο «μπλόκο», υποστηρίζοντας ότι βλάπτει και αυτούς που το χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς.

Σύμφωνα με το CNN, πολλοί Ιρακινοί στρέφονται στην εφαρμογή «secret-sharing» (Whisper) για να δημοσιοποιήσουν ανώνυμα σκέψεις και σχόλιά τους.

Όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο Νιτζάν Ζίμερμαν, στέλεχος του Whisper, η χρήση του στο Ιράκ υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ των 12 και 15 Ιουνίου.

«Όλα τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπλοκαριστεί στο Ιράκ, η μόνη μου διέξοδος είναι το Whisper», έγραψε Ιρακινός χρήστης. «Αναμένουμε την άθλια μοίρα μας, καθώς το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε) προελαύνει προς τη Βαγδάτη», έγραψε άλλος.

Το Whisper, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζίμερμαν, δεν συλλέγει πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην ταυτοποίηση των χρηστών, ωστόσο χρησιμοποιεί geolocation για να καθορίσει τη θέση ενός χρήστη μέσα σε ακτίνα ενός μιλίου.

Πολλοί Ιρακινοί, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζουν προβληματισμούς για τα δρώμενα στη χώρα, ωστόσο πολλοί είναι και αυτοί που συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, μιλώντας για καθημερινά θέματα.