ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα για τον μήνα Οκτώβριο με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος φαίνεται να υποχώρησε ελαφρώς στις 75,8 μονάδες έναντι 76,1 μονάδων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και έντονη μείωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ μικρή ήταν η  βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών που σημειώθηκε στους τομείς της Βιομηχανίας και των κατασκευών.

Την ίδια ώρα “η παράταση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλον έναν μήνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα”, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΙΟΒΕ έκθεσή του, ενώ προσθέτει πως η μεταστροφή της διεθνούς ρητορικής για την Ελλάδα αν και αποτέλεσε παράγοντα δημιουργίας σταθεροποιητικών τάσεων στην ελληνική οικονομία, ωστόσο δεν κατάφερε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει πως “Οι εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικές για τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν στη χώρα (πολιτική, νομισματική, χρηματοδοτική, στρατηγική κατεύθυνση κτλ) και υπό αυτή την έννοια η πορεία του δείκτη τον Νοέμβριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον”.

Πιο αναλυτικά:

 – στη Βιομηχανία, πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.

 – στις Υπηρεσίες, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται: οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και πολύ περισσότερο οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν περαιτέρω πτώση.

 – στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ελαφρώς κλιμακώνονται.

 – στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα εξομαλύνονται αισθητά.

 – στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται. Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τέλος, η επιδείνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας είναι οριακή.