Ικανοποιμένος ο Πρόεδρος για τους σχεδιασμούς της Τρ. Κύπρου

Ικανοποίηση για τους σχεδιασμούς και τις προοπτικές της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούριγκαν.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την πορεία της τράπεζας και για τα σχέδια της νέας διοίκησης”.

“Από την ενημέρωση που έτυχε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει ικανοποίηση για τους σχεδιασμούς και τις προοπτικές της Τράπεζας Κύπρου καθώς και την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης της εταιρείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα προς όφελος και της τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Κρίστης Χασάπης είπε ότι είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο παρουσίασαν το ΔΣ και το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας και συζήτησαν διάφορα θέματα γενικής φύσεως για την κυπριακή οικονομία.

Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ο κ. Χασάπης είπε ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεδριάσει στις 17.00 σήμερα το απόγευμα το ΔΣ της τράπεζας για να εγκρίνει το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα δοθεί στην Κεντρική Τράπεζα για τα περαιτέρω.

Κληθείς να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χασάπης είπε ότι “η τράπεζα έχει ήδη καινούργιο Διευθύνων Σύμβουλο, έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς για το 2012, σε 15 μέρες κλείνουμε και τους λογαριασμούς για το πρώτο εξάμηνο του 2013 και έχουμε έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είναι σαν η βίβλος για το τι θα κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια” και το οποίο θα εγκριθεί από την ΚΤ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

“Θεωρούμε ότι πάμε καλά. Η Τράπεζα Κύπρου θα στηρίξει την κυπριακή οικονομία”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πριν το τέλος του 2013 η τράπεζα θα επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Χασάπης είπε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη, “αλλά σίγουρα”, όπως τόνισε, “θα επιστρέψει στις αγορές”.

Σε ερώτηση αν η ηγεσία της τράπεζας θα έχει συνάντηση με την Τρόικα, ο κ. Χασάπης είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση με την Τρόικα στις 11.30 το πρωί για να την ενημερώσουν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και να ακούσουν τα σχόλια της Τρόικας επί του σχεδίου.

Ανέφερε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου θα εγκριθεί κατά τη συνεδρία του ΔΣ της εταιρείας που θα γίνει στις 5 σήμερα το απόγευμα και αμέσως θα σταλεί στην ΚΤ.

Σημείωσε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης καταρτίζεται σε συνεργασία με την ΚΤ, η οποία εξετάζει σε καθημερινή βάση τις αλλαγές που γίνονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Χούριγκαν, αφού σημείωσε ότι είχαν μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι έχουμε πολύ ξεκάθαρα σχέδια και πολλή δουλειά να κάνουμε” και παράλληλα “πρέπει να κάνουμε πολλά για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα”.

Αναφέροντας ότι αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Χούριγκαν είπε ότι δεν θα αναλάμβανε τη θέση αυτή “αν θεωρούσα πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά”.

Ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνεργασία όλων και της νομοθετικής εξουσίας για τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας είπε ακόμη ότι θα εγκατασταθεί στην Κύπρο και “προσβλέπω στο να κάνουμε τη διαφορά όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και για τη χώρα».

Σε παρατήρηση ότι στην Κύπρο διεξάγεται συζήτηση για το διαχωρισμό ή όχι της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική, ο κ. Χούριγκαν είπε ότι είναι πολύ νωρίς να πει ποια θα πρέπει να είναι ακριβώς η λύση, προσθέτοντας, όμως, ότι “τα προβλήματα είναι πολύ ξεκάθαρα”.

“Υπάρχει θέμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που χρειάζεται να επιλύσουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη” των καταθετών.

“Αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έγινε στην Κύπρο και στην Τράπεζα Κύπρου. Ενώ τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, οι λύσεις δεν είναι δοκιμασμένες και όχι ξεκάθαρες σε μένα, δεδομένου ότι δεν ανάλαβα ακόμη τα καθήκοντα μου”, πρόσθεσε.