Για ανισότητα και αδικία διαμαρτυρήθηκαν οι νοσηλευτές

Τροποποιητική πρόταση για επιπρόσθετη μικρή αποκοπή όλων των κρατικών λειτουργών, ώστε να συνεισφέρουν ίσα και ισόποσα με όλους τους άλλους και να μην επιβαρυνθούν μόνο οι υπάλληλοι βάρδιας τη συνεισφορά των 18 εκ που χρειάζεται, ζητεί με υπόμνημά της η Ομάδα Πρωτοβουλίας Νοσηλευτών και Μαίων, με τον εκπρόσωπό της, Σταύρο Βρυωνίδη να κάνει λόγο σε ανισότητα και αδικία που στόχο έχει μόνο τους υπαλλήλους βάρδιας και δει τους νοσηλευτές και τις μαίες.

Ομάδα νοσηλευτών πραγματοποίησε σήμερα ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την ώρα που στην Επιτροπή Οικονομικών αναμενόταν να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, ενώ επέδωσαν σχετικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο του σώματος με τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο κ. Βρυωνίδης χαρακτήρισε άδικο και άνισο το νόμο για την περικοπή επιδομάτων που στοχοποιεί μόνο τους νοσηλευτές. “Θέλουμε να συνεισφέρουμε και έχουμε συνεισφέρει και στο παρελθόν εν πολλοίς και πολλές φορές”, ανέφερε. Στο παρελθόν, συνέχισε, δεν είχαν διαμαρτυρηθεί αλλά “το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και το ένα άνισο πλήγμα έρχεται και χτυπά το άλλο”. Οι νοσηλευτές και οι μαίες, που αφήνουν τα παιδιά τους τις Κυριακές, τις αργίες για να συνεισφέρουν στους συνανθρώπους τους, η πολιτεία αντί να τους δίνει κίνητρα, τους στοχοποιεί και θέλει να τους κόψει το διπλάσιο ή και το τριπλάσιο, πρόσθεσε, μιλώντας για αδικία.

Η πρότασή τους, είπε, είναι για επιπρόσθετη μικρή αποκοπή 0,5% ή και μικρότερη από όλους τους κρατικούς υπαλλήλους ώστε να μην στοχοποιούνται μόνο οι υπάλληλοι βάρδιας.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι παλαιότερα συναντήθηκαν με Βουλευτές που τους είπαν ότι βλέπουν το αίτημά τους θετικά και κάποιοι θα υποβάλουν την πρόταση αυτή προς ψήφιση. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Βουλευτές μας ότι θα δουν το δίκαιο του αγώνα μας, πρόσθεσε λέγοντας ότι “αν δεν το κάνουν, αυτός ο αγώνας που ξεκίνησε για ίση και δίκαιη μεταχείριση θα συνεχίσει”. Ο αγώνας τους, σημείωσε, θα συνεχίσει “είτε με την ΠΑΣΥΔΥ είτε χωρίς την ΠΑΣΥΔΥ”.

Σε ερώτηση εάν έχουν υποστήριξη από άλλες συντεχνίες, ο κ. Βρυωνίδης είπε ότι ο πρόεδρος της κλαδικής τους μίλησε σήμερα για αυθόρμητη πρωτοβουλία, λέγοντας πως οι ίδιοι πήγαν σήμερα στη Βουλή προσκεκλημένοι από Βουλευτές για να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουν για την στήριξη των ιδίων.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι οποιαδήποτε άλλη μείωση στις αποζημιώσεις βάρδιας, Κυριακής και αργίας θα θεωρηθεί δικαίως από τους νοσηλευτές και τις μαίες ως στόχευση των μέτρων εξυγίανσης εναντίον τους, μονόπλευρα και άνισα, αφού θα καλεστούν να συνεισφέρουν στην κρίση πολλαπλάσια από τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς. “Η άνιση αυτή μεταχείριση θα αποτελέσει βασικό αντικίνητρο στην εργασία των νοσηλευτών με αρνητικές προεκτάσεις στην υγεία του λαού”.

Κάτι τέτοιο, προστίθεται, δεν θα μπορούν να το αποδεχθούν, κάνοντας αναφορά στο ότι δεν απαίτησαν το δικαίωμά τους για ένταξη σε πανεπιστημιακή κλίμακα (Α8-Α10-Α11), στην οποία εισέρχονται όλοι ανεξαιρέτως οι πτυχιούχοι της δημόσιας υπηρεσίας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Γίνεται επίσης αναφορά σε αντικανονικές συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας και στρεσογόνο ωράριο και αποδοχή ήδη μείωσης σημαντικού ποσοστού από την μισθοδοσία τους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που δεν φάνηκε να εκτιμήθηκαν, όπως σημειώνεται.