Ιδιωτικοποιήσεις Κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολλή προσοχή και σοβαρότητα και χωρίς δογματισμούς. Για παράδειγμα, δεν θέλουμε να αντικατασταθεί το κρατικό μονοπώλιο με ένα ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς να διασφαλίζεται το συμφέρον των πολιτών και του τόπου, αλλά ούτε να ξεπουληθεί σε εξευτελιστική τιμή η δημόσια περιουσία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και όχι συνολική διευθέτηση χωρίς να ληφθούν εκ των προτέρων υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Στόχος, θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, ο κοινωνικός τους προσανατολισμός και η διασφάλιση μηχανισμών ελέγχου της ορθής λειτουργίας τους, όπως για παράδειγμα, ο σεβασμός στους καταναλωτές, η ποιότητα των αγαθών και οι υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού.

Με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, οι απώλειες στην πραγματική οικονομία είναι μεγάλες, αλλά δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο για αναχαίτιση τους. Δίνεται η εντύπωση ότι η ίδια η Κυβέρνηση επιδιώκει την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών πάση θυσία και ως αυτοσκοπό. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, ακόμα κι από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, είναι η έλλειψη ενός σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών από τις αναπόφευκτες – απ’ ότι φαίνεται – ιδιωτικοποιήσεις. Ένα σχέδιο που θα προστατεύει από μονοπώλια και από καρτέλ.

Η μικρή αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιτρέπει στρεβλώσεις αλλά ούτε καθεστώτα που να προβούν εις βάρος του καταναλωτή και της τσέπης του.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δήλωση Δρ. Ανδρέα Μασούρα, Μέλους Γραφείου Μελετών του Κινήματος