Η Τουρκία θέλει να διασυνδέσει Κυπριακό – υδρογονάνθρακες

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκιούλ ότι τάχατες «η Τουρκία είναι η πιο ρεαλιστική διαδρομή για το φυσικό αέριο της Κύπρου», δείχνουν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής εις βάρος της Κύπρου. Να υπενθυμίσουμε ότι  πρόσφατα τουρκικό πολεμικό σκάφος παρεμπόδισε  ιταλικό  πλοίο το οποίο εκτελούσε εργασίες για την ΑΤΗΚ. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για το τι θα ακολουθήσει.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζουμε την ανησυχία μας αφού είναι φανερό ότι  η Τουρκία εργάζεται ασταμάτητα σε διπλωματικό, στρατιωτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, για την εκπλήρωση των σχεδιασμών της. Φαίνεται να εργάζεται συντονισμένα προς όλα τα επίπεδα για να πετύχει τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με το θέμα των υδρογονανθράκων και τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, για εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν το καλό κλίμα συνεννόησης προς έναρξη των συνομιλιών πάνω σε μια ορθή και βιώσιμη βάση. Τουναντίον, δυσχεραίνουν, ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες. Δυστυχώς, η αυριανή άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου επισκιάζεται από την προκλητική τοποθέτηση του κ. Γκιούλ αλλά και από την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Ερντογάν από την Αγία Πετρούπολη ο οποίος μίλησε για «μία Κύπρο» που θα διαμορφωθεί – όπως είπε – μέσα από δύο υφιστάμενα Κράτη. Αυτό δυστυχώς φανερώνει την επιμονή της Τουρκίας για συνομοσπονδιακή μορφή λύσης του Κυπριακού.

Το έχουμε τονίσει πολλές φορές: Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε κινήσεις αναχαίτισης της τουρκικής διπλωματίας. Τα Εθνικά θέματα είναι υψίστης σημασίας και δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται χάρη της οικονομικής κρίσης.