ιαφορετική γλώσσα και πάλι από Ερντογάν και Γκιούλ για τις διαδηλώσεις

Η “συνωμοσία” που εξυφάνθηκε εναντίον της κυβέρνησής του απετράπη χάρη στην κινητοποίηση των οπαδών του, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του ενώπιον των Βουλευτών του AKP στο κοινοβούλιο.

Ο λαός έκανε να αποτύχει αυτή η ίντριγκα προσερχόμενος κατά εκατοντάδες χιλιάδες, είπε εννοώντας τις συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε το ΑΚΡ.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του ΑΚΡ απέτρεψαν αυτή τη συνωμοσία», υποστηρίζοντας ότι αυτές οι συγκεντρώσεις αποτελούν την πραγματική εικόνα της Τουρκίας και όχι η εικόνα των διαδηλώσεων που οργανώνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, από προδότες και τους συνεργούς τους στο εξωτερικό. «Όλα ετοιμάστηκαν επαγγελματικά. Υπάρχουν και κάποιοι από το εξωτερικό μέσα σε αυτά τα τερτίπια».

«Η συνωμοσία αυτή απετράπη, το σενάριο αυτό πετάχτηκε στα σκουπίδια πριν εφαρμοστεί». Ο Ερντογάν υπερασπίσθηκε εξάλλου και πάλι τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες επικρίνονται έντονα για την βιαιότητα εναντίον των διαδηλωτών, λέγοντας ότι πέρασαν το «τεστ της δημοκρατίας» και έδωσε τον αγώνα της με λογικό τρόπο.

«Θα ενισχύσουμε και άλλο την αστυνομία μας. Θα αυξήσουμε τις δυνατότητές της να επεμβαίνει εναντίον των διαδηλώσεων». Δεν θα υπάρχει πλέον ανεκτικότητα σε όσους χρησιμοποιούν βία, σε κανέναν άνθρωπο, σε καμιά οργάνωση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το AKP, είπε, θα οργανώσει από την Παρασκευή νέες γιγάντιες φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις σε άλλες τρεις πόλεις της Τουρκίας.

«Σε έρευνα που κάναμε είδαμε ότι όσοι βρίσκονται στο πάρκο Γκεζί το 76% έχει ψηφίσει το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα) και είναι υπέρ του. Το 16% ανήκει στο BDP (κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας), το 1,2% στο ΑΚΡ (κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και το 1,2% στο ΜΗΡ (κόμμα Εθνικιστικής Δράσης). Αυτό είναι το σκηνικό».

Την ίδια ώρα πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζεται για ακόμη μια φορά πιο κατευναστικά.

Λήφθηκαν τα μηνύματα και οι ευαισθησίες, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ σε κουβέντα με διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Προεδρικό, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης εγκαινίων, προτείνοντας την αλλαγή του ονόματος σε δύο κυβερνητικά έργα, των οποίων τα ονόματα που έχουν δοθεί τώρα ενοχλούν.

Στις 85 οι συλλήψεις από εφόδους της αντιτρομοκρατικής δηλώνει ο ΥΠΕΣ

Ογδόντα πέντε (85) άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, 62 και 23 αντίστοιχα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΣ, Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Οι 62 συλλήψεις αφορούν την τρομοκρατική – όπως ανέφερε – οργάνωση MLKP (Marksist Leninist Komünist Parti, Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό κόμμα), στην οποία διαπιστώθηκε ότι συμμετέχουν κάποια από τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί.

Στην Άγκυρα, πρόσθεσε, συνελήφθηκαν οι 23 επειδή διαπιστώθηκε ότι προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια περιουσία, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις.

Η επιχείρηση, σημείωσε, δεν αφορά την χρήση των κοινωνικών δικτύων. «Δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης, γίνονται κάποιες ρυθμίσεις όσον αφορά τα αδικήματα διαδικτύου, όπως είπαμε είναι ένα θέμα που αφορά την τρομοκρατία του κυβερνοχώρου».