Ιατρική έρευνα: Ο Κοροναϊός προήλθε από τις νυχτερίδες..!

Νέα ιατρική έρευνα αναφέρει ότι ο νέος κοροναϊός προήλθε από νυχτερίδες, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η ακολουθία του γονιδιώματος του θανατηφόρου ιού είναι κατά 96% ταυτόσημο με εκείνον των νυχτερίδων.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι νυχτερίδες είναι η πιθανή πηγή του κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιωθούν.

Η ταυτοποίηση και ο χαρακτηρισμός του νέου ιού αποκαλύπτουν ομοιότητες με τον SARS. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από επτά ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, έξι από τους οποίους ήταν εργαζόμενοι από στην αγορά θαλασσινών της Γουχάν.

Διαπίστωσαν ότι οι αλληλουχίες γονιδιώματος – οι οποίες προσδιορίζουν το DNA του ιού – σε πέντε από τους ασθενείς ήταν σχεδόν (πάνω από 99,9%) ταυτόσημες μεταξύ τους, ενώ ήταν κατά 79,5% ταυτόσημες με τον κοροναϊό SARS.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η γονιδιακή ακολουθία του ιού είναι κατά 96% ταυτόσημη με τον αντίστοιχο των νυχτερίδων, κάτι που υπονοεί ότι προφανώς οι νυχτερίδες είναι η πηγή του ιού.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στην αγορά θαλασσινών της Γουχάν δεν πωλούνται νυχτερίδες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός μάλλον εξαπλώθηκε μέσα από άλλο ζώο, το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, και το οποίο ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής μεταξύ των νυχτερίδων και των ανθρώπων.

Η Νταϊάνα Μπελ, καθηγήτρια βιολογίας συντήρησης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένη πως φταίνε οι νυχτερίδες και σε δηλώσεις της στα Μέσα εξήγησε ότι δεν μπορούμε να τις κατηγορήσουμε αν δεν εξεταστούν όλες οι πιθανές πηγές.

Πηγή: Mirror