Θράκη: Βιβλιοθήκη προς τιμήν Οθωμανού κατακτητή!

Συνεχώς έδαφος εξακολουθεί να κερδίζει επί των εθνικών μας θεμάτων η γειτονική Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ελληνική αδράνεια. Πρόσφατα,  στο πομακοχώρι Ωραίο, στην Ξάνθη, έγιναν τα εγκαίνια βιβλιοθήκης στο όνομα του Οθωμανού στρατηγού, Γαζή Εβρενός Πασά. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε, το παρόν τους έδωσαν μεταξύ άλλων, ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο Τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ, στελέχη του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του τουρκόφιλου DEB και πολλοί άλλοι.

Ο Οθωμανός στρατηγός, Γαζή Αχμέτ Εβρενός , το όνομα του οποίου πήρε και η νέα βιβλιοθήκη, κατέκτησε τη βυζαντινή Θράκη, τη Μακεδονία και την Κόρινθο το 1359. Οι Βυζαντινοί ιστορικοί τον χαρακτηρίζουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο, ενώ ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄, αναφέρει σε γραπτό του έργο το 1409 ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με «απαράμιλλη» έχθρα για τους Χριστιανούς.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, ο Τούρκος Πρόξενος Ιλχάν Σενέρ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, με υπερηφάνια όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο,  σχετικό φωτογραφικό υλικό με τη σημείωση: ” Κάναμε τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Γκαζί Εβρενός Πασά στο Ωραίο, μου δόθηκε η τιμή να χαρίσω δύο βιβλία”.

Δεν λέμε να πάρουμε τα όπλα και να αρχίσουμε να αλληλοσκοτωνόμαστε. Άλλωστε οι πρόσφατες εικόνες φρίκης από τη Λωρίδα της Γάζας μόνο φρίκη και αποτραπιασμό προξενούν για το ανθρώπινο είδος. Άλλο αυτό όμως, και άλλο το να απαιτεί κανείς τα αυτονόητα, δηλαδή την προάσπιση των εθνικών του συμφερόντων και δικαιωμάτων μέσα στην ίδια του τη χώρα. Είναι άλλο το αλληλοεξοντώνονται οι λαοί και άλλο να απαιτούν την ίση μεταχείριση και σεβασμό σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία συνεχή τουρκική προπαγάνδα εντός Ελλάδας, ενώ επί των εδαφών της, αρνείται να τηρήσει τα αυτονόητα. Από την άλλη, η ελληνική Πολιτεία απορροφημένη πλήρως από μνημόνια, τρόικα, ελέγχους και “κουρέματα”, κωφεύει στην τουρκική προκλητικότητα, αδρανεί για την διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων της επί τουρκικού εδάφους και αφήνει “ανοχύρωτα” τα ευαίσθητα εδάφη της.

Και μια και ο λόγος περί ελληνικών γραμμάτων και βιβλιοθηκών…  πόσες αλήθεια ελληνικές βιβλιοθήκες έχει ιδρύσει η Ελλάδα και μάλιστα με ελληνική επιγραφή στην είσοδο, επί τουρκικού εδάφους;