Θερμά λόγια απο το παγωμένο Μόναχο

Θερμή ήταν η υποδοχή χθες το βράδυ του Αντώνη Σαμαρά στο παγωμένο Μόναχο, όπου ο πρωθυπουργός συνάντησε τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Στις δηλώσεις μετά το δείπνο εργασίας, το οποίο έγινε στο Παλάτι του πρίγκιπα Καρόλου, ο κ. Χόρστ Ζεεχόφερ τόνισε, ότι σέβεται τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η
ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. “Πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον, δεν έχει νόημα να κοιτάμε στο παρελθόν” δήλωσε ο άλλοτε σκληρός επικριτής της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την  ικανοποίηση του για την επαναγορά του ελληνικού χρέους και δήλωσε πως θα γίνει προσπάθεια ώστε “με τα 10 δισεκατομμύρια από τον EFSF  να μειώσουμε το χρέος μας κατά 20 δισεκατομμύρια και να μειωθεί η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ”, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι, “μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά”.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Βαυαρία, βρισκόταν απόψε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης
του Euro Working Group, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάσει στο Μόναχο, ο Βαυαρός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Die Welt”, είπε πως μελλοντικά θα υπάρξει πιο συγκρατημένος τρόπος έκφρασης σε ότι αφορά την διατύπωση θέσεων των Βαυαρών πολιτικών για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε ότι θα επικρατήσει “πιο συνετός, ανοιχτός και πιο ανθρώπινος τόνος” ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά επισήμανε και την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια. “Η φιλία και η αλήθεια πάνε μαζί”, είπε ακόμα.