θερίζει ο κίτρινος πυρετός στο Νταρφούρ

Η περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν , η οποία μαστίζεται από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών, μαστίζεται τώρα και από επιδημία κίτρινου πυρετού, όπως γνωστοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τις τελευταίες εβδομάδες 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Με δεδομένο ότι ε ορισμένα μέρη του Νταρφούρ, η  φροντίδα υγείας παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από ανθρωπιστικές οργανώσεις, η κατάσταση είναι τραγική.   Σχεδόν τα μισά κρούσματα αφορούσαν νέους μεταξύ 15-30 ετών και το ένα τέταρτο των ασθενών ήταν παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 329 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού και 97 θάνατοι. Η αιμορραγική επιδημία πλήττει κυρίως τις πόλεις Ελ Γκενέινα και Νιάλα. Για την ασθένεια αυτή δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, υπάρχει όμως εμβόλιο το οποίο θα πρέπει να χορηγηθεί σε περίπου 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ΠΟΥ δεν διευκρίνισε πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού.