Ενστάσεις εταιρειών για τις αναθέσεις στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ

Τουλάχιστον τρεις εταιρείες-«κολοσσοί» έχουν αναθέσει  σε νομικούς  να βρουν ενδεχόμενους τρόπους αντίδρασης στην απόφαση της κυπριακής δημοκρατίας  για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης στη Γαλλορωσική κοινοπραξία «Total-Novatec-GPB, στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ.

Οι τρεις εταιρείες,  όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», είχαν υποβάλει προτάσεις για έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και δεν επελέγησαν.    Η εφημερίδα δημοσιεύει τις συνολικές τεχνικές και οικονομικές βαθμολογίες που έδωσαν τόσο η Επιτροπή, που σύστησε η Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και οι Γάλλοι σύμβουλοι της Beicip, για τα οικόπεδα για τα οποία υπήρξε απόφαση ανάθεσης, δηλαδή τα 2,3,9 και 11.

Για το 9 επιλέχθηκε η 5η στη βαθμολογία κοινοπραξία«Total-Novatec-GPB». Για το οικόπεδο 9 στις βαθμολογίες προηγούνται κατά σειρά η ΕΝΙ-Kogas, η Premier-VITAL-Petronas, η Capricon Marathon και η Edison-Delek-Enel- Woodside.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε ενημέρωση για το σκεπτικό και τους λόγους αυτών των αποφάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και θα ετοιμαστεί και Έκθεση από τη Γενική Ελέγκτρια.

Σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη σε αυτό το στάδιο εγείρονται δύο πολύ σημαντικά και επείγοντα ζητήματα. «Το πρώτο αφορά το σοβαρό κίνδυνο αμφισβήτησης της νομιμότητας της συνολικής διαδικασίας και το άλλο την ορθότητα και νομιμότητα της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την επιλογή των επικρατέστερων εταιριών που υπέβαλαν προσφορές».