Θεοχάρους: Η Τουρκία προχωρεί με το σχέδιο Β

Οι υπέρμαχοι της ΔΔΟ ας ξεκαθαρίσουν τις “κόκκινες γραμμές” τους

«Έχουμε τύχει πλήρους ενημέρωσης από τον ΠτΔ για όλα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη, για τις επιμέρους συναντήσεις και συνομιλίες του και για το γεγονός ότι όλοι αγωνιούν για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Όλοι εκφράζουν τη θέση ότι η διατήρηση αυτής της στασιμότητας αποβαίνει σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού και εξυπηρετεί απόλυτα την Τουρκία».

Αυτά ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, εξερχόμενη από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και πρόσθεσε:

«Η δική μου η τοποθέτηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση πια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ακόμη δε και οι πιο ένθερμοι θιασώτες της Διζωνικής που την περιγράφουν με τα πιο καλά λόγια και τις πιο καλές προοπτικές ως δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να αντιληφθούν ότι ούτε αυτά διαλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία. Συνεπώς η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο Β, κατευθύνεται προς την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τις προσπάθειες της για επικυριαρχία και στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου και στις θάλασσες της. Έχω την πληροφόρηση ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κινηθούν στρατιωτικά δυνάμεις άλλων χωρών για να προστατέψουν τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες ενδεχομένως θα επιχειρήσουν μέσα στην ΑΟΖ. Συνεπώς είναι και αυτό μια ουτοπία την οποία θα πρέπει να την αποβάλει ο κυπριακός λαός.».

«Εύχομαι να βρεθεί μια φόρμουλα με τη συναινετική διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των κινήσεων του τόπου μας, ούτως ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση, αλλά επαναλαμβάνω ότι η κρίση και η κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγμή είναι μη αναστρέψιμη» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν είχε κάποια πληροφόρηση στο πλαίσιο της ΕΕ για ενδεχόμενο να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση που να τονίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, η κ. Θεοχάρους απάντησε «έχω την εκτίμηση ότι η ΕΕ ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου θα είναι ενδεχομένως πιο φυλοκυπριακή, ή ακόμη και έκδηλα φιλική προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, στην ΕΕ υπάρχουν τεράστια συμφέροντα με την Τουρκία που δεν θα της επιτρέψουν να σπρώξει ακόμη περισσότερο την Τουρκία μακριά από τον κορμό της Ευρώπης, ούτε και από τον δυτικό κορμό, από το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο και από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει βασιλικότερη του βασιλέως.

Δηλαδή αν εμείς οι ίδιοι δεν βάλουμε τους όρους μας και πούμε ως εδώ και μη παρέκει, αυτή είναι η διζωνική που θέλουμε, για τους οπαδούς της διζωνικής, σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε τη διζωνική δεν πρόκειται η ΕΕ να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό. Η ΕΕ θα πει «ό,τι αποφασίσετε εσείς εμείς θα το στηρίξουμε»