Εθνικό Συμβούλιο με “φόντο” τη συνάντηση ΠτΔ -Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αποκαλύφθηκε ότι,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνάντηση, η οποία διευθετήθηκε μέσω του Νίκου Κοτζιά. Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Ο Κ.Ε. ερωτηθείς απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Αυτούσια η δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με τη σύνθεση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τη συμμετοχή του τέως και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις επαφές στη Νέα Υόρκη, για τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και για τις επαφές που είχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας κλπ.

Ενημέρωσε, επίσης, για θέματα που αφορούν την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ξεκίνησε μετά την ενημέρωση η συζήτηση, η οποία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα και θα ολοκληρωθεί σε μια δεύτερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 23 Οκτωβρίου, το πρωί».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία έγιναν ορισμένες τοποθετήσεις από πλευράς κομμάτων.

Σε ερώτηση αν στη συνεδρία συζητήθηκε το θέμα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πλήρως, για όλες τις επαφές και τις συναντήσεις που είχε. Θα πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία, αφού η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζεται. Οι συζητήσεις που γίνονται στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερος προβληματισμός».