Η υλοποίηση του ΓΕΣΥ αποτελεί πραγματικότητα

Η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) αποτελεί πλέον πραγματικότητα και θα μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε ένα αναχρονιστικό μοντέλο συστήματος υγείας, που αποτελεί πλέον αποκλίνουσα περίπτωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στο χώρο της υγείας  στη βάση ενός νέου μοντέλου, που θα συνάδει με τις προσδοκίες των πολιτών και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, είπε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το ΓΕΣΥ, ανέφερε ότι η εφαρμογή του επιβάλλει μαζική και βαθιά αναδιοργάνωση σε όλους, σχεδόν, τους τομείς της υγείας, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα τα βήματα και οι σχεδιασμοί για την υλοποίησή του, σημείωσε, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Πιστεύω έντονα, συνέχισε, ότι την παρούσα περίοδο που διαβιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η κυπριακή κοινωνία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε την άμεση εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα είναι κοινωνικά δίκαιο και θα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

“Μπαίνουμε πλέον σε ένα οδικό χάρτη,  με συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης, που είναι το τέλος του 2015. Το φάρμακο και η φαρμακευτική επιστήμη αποτελεί σημαντικό συστατικό του τομέα της Υγείας και σίγουρα η εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί χωρίς αλλαγές στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης. Κατ’ επέκταση, οι Φαρμακοποιοί οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο  στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης θα έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις  αλλά και ευκαιρίες για αναβάθμιση της προσφοράς και του έργου τους”, πρόσθεσε

Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ανέφερε, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη και πιο έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα, στη βάση ενός πλαισίου που διασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα  και οικονομίες κλίμακας και σταθερότητα στην παρουσία φαρμάκων στη κυπριακή αγορά.

Αυτό εξυπηρετεί, ανέφερε, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, αλλά και τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε πραγματικά καινοτόμες  φαρμακοθεραπείες που ο δυναμικός χώρος της Φαρμακευτικής επιστήμης φέρνει καθημερινά στο προσκήνιο.

Είπε ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι ένα θέμα, το οποίο έχει αναλάβει προσωπικά και στοχεύει στη συνένωση των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων για την υλοποίησή του.

“Θα εργαστώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλόγου, της ανταλλαγής επιχειρημάτων, εισηγήσεων και τοποθετήσεων, έτσι ώστε να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα. Συνένωση δυνάμεων που προϋποθέτει την αξιοποίηση όλων των δομών για να κερδίσουμε το στοίχημά”, διαβεβαίωσε.

“Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα της υγείας μέσα από την εισαγωγή ενός γενικού συστήματος υγείας που θα είναι κοινωνικά δίκαιο και θα εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες, αποκλείοντας ανισότητες. Ταυτόχρονα, θα είναι βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό, θα προάγει την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών και θα επενδύει σε νέες τεχνολογίες. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι για μας η συνεργασία όλων για την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων, κάτι που επιβάλλει ούτως ή άλλως η προσπάθεια για έξοδο από την τρέχουσα οικονομική κρίση”, κατέληξε.