Συμφώνησαν ΗΠΑ και φύλαρχοι του Αφγανιστάν

Να υπάρξει συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου, κάλεσε η «Μεγάλη Συνέλευση» αξιωματούχων και φυλάρχων του Αφγανιστάν. «Πρώτα η ειρήνη, μετά η συμφωνία» λέει ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, απορρίπτοντας την πρόταση των φυλάρχων.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 2.000 ηγέτες φυλών συμμετείχαν στη Μεγάλη Συνέλευση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στην Καμπούλ.

«Δεδομένης της τωρινής κατάστασης και των αναγκών του Αφγανιστάν, τα μέλη της Μεγάλης Συνέλευσης εγκρίνουν το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας» ανέφερε ανακοίνωση των φυλάρχων, μετά το τέλος της Συνέλευσης.

«Η Μεγάλη Συνέλευση ζητά από τον πρόεδρο να υπογράψει τη συμφωνία πριν από το τέλος του 2013» προσθέτει το κείμενο.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και μετά το τέλος του χρόνου.

Η απόφαση των φυλάρχων αναγνώστηκε στις 50 επιτροπές της συνέλευσης που συγκροτούν 2.500 γέροντες και αρχηγοί φυλών, προσωπικότητες, βουλευτές.

Δεν υπήρξε καμιά αντίρρηση στην υπογραφή της συμφωνίας. Οι αρχηγοί των φυλών κάλεσαν, επίσης, τις ΗΠΑ να παραδώσουν 19 αφγανούς κρατούμενους που εκτίουν ποινή στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο.

Από την πλευρά του, ο αφγανός πρόεδρος, ο οποίος θέλει να καθυστερήσει τη συμφωνία, δήλωσε ότι «εάν δεν υπάρξει ειρήνη, τότε η συμφωνία θα φέρει μεγάλη δυστυχία στο Αφγανιστάν».

«Η ειρήνη είναι η προϋπόθεση. Η Αμερική πρέπει να φέρει ειρήνη και τότε εμείς θα υπογράψουμε (τη συμφωνία)» πρόσθεσε.

Ο Χαμίντ Καρζάι δεν προέβη σε λεπτομέρειες, ωστόσο, κατά το παρελθόν έχει δηλώσει ότι για να επιτευχθεί ειρήνη στη χώρα, χρειάζονται ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι «δεν είναι ούτε πρακτικό, ούτε δυνατόν» να καθυστερήσει η συμφωνία.