Η τραγωδία στο Μαρί θα κυνηγάει πάντα την ανευθυνότητα και την υποκρισία

O Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε ότι η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα κυνηγάει πάντα σαν ερινύα την πολιτική ασυνειδησία, την ανευθυνότητα και την υποκρισία,  προσθέτοντας ότι μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, οι 13 ήρωες έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα.

Στο μνημόσυνο του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό, ο κ.Φωκαΐδης ανέφερε πως η ιστορία των ηρώων του Μαρί είναι κάτι περισσότερο από μια περιγραφή γεγονότων, “είναι η εκκωφαντική αναστύλωση των υψηλών αξιών και ιδανικών, των βγαλμένων μέσα από την μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού, που σαν κοινωνία είχαμε ξεχάσει, αυτοθυσία, ανδρεία, αυταπάρνηση, ευψυχία, ελευθερία”.

Ο αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, συνέχισε, δεν έπραξαν μόνο το δικό τους καθήκον απέναντι στην πατρίδα, αλλά “με τη θυσία τους αφύπνισαν μια ολόκληρη κοινωνία, ανέγειραν στις συνειδήσεις μας τα χαμένα ιδανικά και τις αξίες που είχαμε ξεχάσει και σφράγισαν με το θάνατο τους τον ορισμό της ευθύνης. Για να θυμόμαστε, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια εγκληματικά λάθη”.

“Η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα κυνηγάει πάντα σαν ερινύα την πολιτική ασυνειδησία, την ανευθυνότητα και την υποκρισία, την κρατική ανεπάρκεια, την εγκληματική αμέλεια και τον ωχαδερφισμό μας”, είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι θα αποτελεί για πάντα σύμβολο αυτογνωσίας και λογοδοσίας, για αυτά που πέρασαν, μα και γι αυτά που θα ‘ρθουν.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την υπερηφάνεια της πολιτείας προς τους συγγενείς των δυο ηρώων, ο Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε πως “η ανιδιοτέλεια και η λεβεντιά της πράξης τους, σηκώνει τον ούριο άνεμο που χαϊδεύει τα ύδατα της ψυχής και φουσκώνει τα πανιά της ελπίδας, για να μπορέσουμε και εμείς να σηκώσουμε το ανάστημά μας εκεί που πρέπει, να μπορέσουμε να θέσουμε το εθνικό, υπεράνω του κομματικού, υπεράνω του προσωπικού καλού”.

Σημείωσε ακόμη πως ο αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους και οι άλλοι ήρωες του Μαρί, μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα και “υπενθύμισαν με τον πιο εναργή τρόπο την έννοια του χρέους προς την πατρίδα και δίδαξαν με το θυσία τους την έννοια της ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο”.

“Ως Πολιτεία, τους αποτίουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής ως αναγνώριση της απροσμέτρητης προσφοράς τους. Στη συνείδηση και στις καρδιές μας, έχουν ήδη λάβει εξέχουσες θέσεις εθνικών ηρώων”, συμπλήρωσε.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο των δυο ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας και κατάθεση στεφάνων από επισήμους και κόμματα. Ο Υπουργός Άμυνας κατέθεσε στεφάνι και στους τάφους των κελευστών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου και Αντώνη Χαραλάμπους.