Έκκληση για ενότητα στο Κυπριακό απευθύνει ο Ν. Αναστασιάδης

Έκκληση για ενότητα προς την πολιτική ηγεσία και την κυπριακή κοινωνία στο Κυπριακό, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Σωματείου «Ευαγόρας» Αμιάντου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρόθεσή του από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ήταν να εργαστεί ασταμάτητα προς την επίτευξη μιας βιώσιμη και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.

“Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση των δομημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της ΕΕ”, είπε, τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα επιφέρει αποτέλεσμα, με σκοπό να επιτευχθεί μια λύση που να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, μια λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό στις βασικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

Σε αυτή τη διαδικασία, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην υιοθέτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε, την ίδια ώρα, προς την πολιτική ηγεσία αλλά και την κυπριακή κοινωνία καλώντας όλους σε ενότητα ευθύνης και δυνάμεων, σημειώνοντας ότι οι είναι δύσκολες οι συνθήκες που περάσαμε και περνούμε και θα είναι δυσκολότερες οι μάχες που θα δώσουμε.

“Γι’ αυτό καλώ – και δεν έχω αμφιβολία ότι θα τύχω της ανταπόκρισης τη δοσμένη στιγμή -για πολλοστή φορά τις πολιτικές δυνάμεις να ενώσουμε μαζί με το λαό τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στο στόχο που έχουμε θέσει: την απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή, την επανένωση της πατρίδας μας, τη δημιουργία συνθηκών ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα, αλλά και θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την προοπτική των νέων μας. Μακριά από κομματικές ιδιοτέλειες και προσωπικούς υπολογισμούς, οφείλουμε να εγκύψουμε με όλη την υπευθυνότητα και σοβαρότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει, πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ενότητας”, είπε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις και πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες,και προέβηκε σε άλλη μια έκκληση. “Ας αποφύγουμε τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνει μιαν παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς της Ελλάδας”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι η κοινωνία φωτίζει με το λαμπρό παράδειγμά της, καθώς στις δύσκολες ώρες που περνούμε εδώ και ενάμιση χρόνο, και κάτω από τις πιεστικές ανάγκες που προκαλούν η οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στο κυπριακό, η κοινωνία της Κύπρου έχει αποδείξει, όχι μόνο τις αντοχές και το πείσμα της να κερδίσει τις δύσκολες αυτές μάχες, αλλά και το σθένος της να στηρίξει ενωμένη τις προσπάθειες για τον έξοδο της Κύπρου μας από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται.

Οπως σημείωσε, χρειαζόμαστε την ισχύ της ενότητας για να ξεπεράσουμε προβλήματα που τίθενται μέσα από τις τουρκικές αξιώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Χρειάζεται στήριξη η προσπάθειά μας. Χρειάζεται όλων η συμβολή, ώστε να τερματίσουμε μια για πάντα την κατοχή.Να επανενώσουμε αυτή τη μικρή πατρίδα και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας, αλληλοσεβασμού και διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας του καθενός”, ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι η Κύπρος είναι ένας μικρός παράδεισος και ότι από εμάς εξαρτάται αν θα μετατρέψουμε την κόλαση που έφερε η εισβολή και να ζωντανέψουμε τον παράδεισο που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια της κατοχής. “Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας. Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο”, είπε.

Αναφερόμενος στις θυσίες των ηρώων μας, όπως του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου που η κοινοτήτα του Αμιάντου τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα, είπε ότι “αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες μας, την ιστορία, την πατρίδα και το έθνος μας”, είπε.

“Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο του Σωματείου, εύχομαι σύντομη οικοδόμηση και αποπεράτωσή του, και σε σας μεγαλύτερες ακόμα επιτυχίες σας εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς αγώνες που δίνετε μέσα από την καθημερινή σας δράση”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.