Η Συμπρόεδρος Ευρωπαίων Πρασίνων εξέφρασε ανησυχία για Ακκιουγιου, Αγκυρα και Κυπριακό 

Η Συμπρόεδρος των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Ρεμπέκα Χάρμς εξέφρασε την ανησυχία της για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας σε μια σεισμογενή περιοχή βόρεια της Κύπρου και είπε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολλά προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με την ΕΕ.

Η κ. Χάρμς, η οποία έγινε δεκτή το μεσημέρι από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, είπε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συνεχώς το Ευρωκοινοβούλιο και εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν θετικές εξελίξεις λόγω και της νέας τ/κ ηγεσίας, λέγοντας όμως ότι το θέμα τους ανησυχεί.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, η οποία συνοδευόταν από τον Πρόεδρο των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο συστάθηκε ένα δίκτυο με την ονομασία Μεσόγειος Ελεύθερη από Πυρηνικά, στο οποίο συμμετέχουν πολίτες Ε/κ, Τ/κ, αλλά και Τούρκοι.

Η κ. Χαρμς ανέφερε ότι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκιουγιου και είπε ότι βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη σεισμική περιοχή. “Δεν είναι λογικό να κατασκευαστεί πυρηνικό εργοστάσιο εκεί”, τόνισε.

Ερωτηθείσα εάν το πυρηνικό θα έχει συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η κ. Χαρμς ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ενόψει της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, που ετοιμάζει το ΕΚ, είπε ότι η κύρια ανησυχία είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και το κράτος δικαίου.

Ανησυχούμε πολύ στο ΕΚ, είπε, για τη στήριξη που παρέχει η τουρκική Κυβέρνηση στο ολοένα και πιο απολυταρχικό κράτος. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του ΕΚ για τα προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που δεν ξεχνιέται ποτέ στην Ευρώπη. “Η διένεξη αυτή μας ανησυχεί πολύ”, είπε, και χαρακτήρισε πολύ υποσχόμενη την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η προσπάθεια του Κινήματος ήταν όπως με τη βοήθεια των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών να ενημερωθεί η κ. Χαρμς για τη θέση της Κυβέρνησης για το πυρηνικό εργοστάσιο αλλά και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα των υδρογονανθράκων.

“Ξέρετε τις ενστάσεις που έχουν για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, έπρεπε να γίνει μια ενημέρωση για αυτό το θέμα, για τις τουρκικές παρεμβάσεις, που πολλές φορές αξιοποιούν αυτές τις εντάσεις των Πρασίνων”, είπε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε μια πολύ καλή ενημέρωση, ενώ η κ. Χαρμς ενημερώθηκε και για τις θέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και το Ουκρανικό ζήτημα.

Ερωτηθείς κατά πόσον παρατηρείται μια αλλαγή στην πολιτική των Πρασίνων έναντι της Κύπρου, ο κ. Περδίκης είπε ότι σε κάποια θέματα υπάρχει μια θετική αλλαγή, αλλά σε κάποια άλλα πρέπει ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, είπε ότι υπήρχε πάντα η στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων, ενώ στο θέμα των αγνοουμένων υπενθύμισε τη στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων μέσω του ψηφίσματος για τους αγνοούμενους της Ασσιας.

“Υπάρχουν όμως και καινούργια προβλήματα, π.χ. είναι γνωστό ότι τους ανησυχεί η στάση της Κύπρου σε σχέση με το Ουκρανικό και με τη Ρωσία. Εγινε πολύ καλή δουλειά αυτές τις μέρες για να διασκεδαστούν κάποιες ανησυχίες που εμφανίζονται στον χώρο των Ευρωπαίων πολιτικών και ιδιαίτερα των Πρασίνων σε σχέση με τις σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας”, ανέφερε.

Σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Περδίκης σημείωσε τη στάση της τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, `έχει ξεπεράσει κάθε όριο που θα μπορούσε να γίνει ανεκτό` και `παρουσιάζει μια οθωμανική συμπεριφορά`.

Ενόσω, είπε, η Τουρκία ελέγχει τα κατεχόμενα με την παρουσία των Τούρκων εποίκων, τη χρηματοδότηση και τις παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής στην τ/κ κοινότητα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα.

“Ευχόμαστε ο κ. Ακιντζί να έχει τη δύναμη να σταθεί κόντρα στην Τουρκία γιατί με την Τουρκία έχει να κάνει αν θέλει να λύσει το Κυπριακό και όχι με τους Ε/. Ευχόμαστε να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο”, είπε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στους γείτονές της με έναν επεκτατικό και ηγεμονικό τρόπο και είπε ότι “όσο έχει τα πλοκάμια της απλωμένα στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολο και για τους Τ/κ να αντιδράσουν και να έχουν μια θετική στάση στις διαπραγματεύσεις`.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση κλειδί για την Αμμόχωστο όπως την έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και την πρόταση του Ελληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο στα πλαίσια ενός χρονοδιαγράμματος πριν ακόμη και από τη λύση του Κυπριακού.