Να διεξαχθεί εκστρατεία ενημέρωσης των δανειοληπτών για τα δικαιώματα τους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του Επίτροπου και του Φορέα Εξώδικης Διευθέτησης Χρηματοοικονομικών Διαφορών .

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, για το θέμα του προϋπολογισμού, είπε:

«Αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι, προβλέπει ο Επίτροπος ότι θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγω επειδή προβλέπεται ότι θα αυξηθούν τα παράπονα ενόψει και της νομοθεσίας που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, προνοείται κονδύλι στον προϋπολογισμό του Φορέα για να προσληφθούν επιπρόσθετοι ωρομίσθιοι υπάλληλοι, για να καλύψουν αυτές τις επιπρόσθετες ανάγκες».

Ωστόσο, από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προέκυψε κάτι σημαντικό, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος:

«Αυτό που οφείλουμε όμως να σημειώσουμε – και είναι με ικανοποίηση που το δηλώνουμε – είναι ότι ο ίδιος ο Επίτροπος Επίλυσης Χρηματοοικονομικών διαφορών σήμερα δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι από την εμπειρία του μέχρι σήμερα, από τα παράπονα τα οποία έχει λάβει και από τις διαμεσολαβήσεις τις οποίες έχει ολοκληρώσει, φαίνεται ξεκάθαρα πως το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας ήδη έχει αλλάξει την στάση των Τραπεζών καθώς είναι πιο διαλλακτικές και έτοιμες να δεχτούν συμβιβασμούς σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής – τουλάχιστον εμείς αυτό διαπιστώνουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα – δεν γνωρίζει πάρα πολύς κόσμος και δεν γνωρίζουν πολλοί δανειολήπτες ποια είναι τα δικαιώματα τους, είτε μέσω της διαδικασίας διαμεσολάβησης είτε κάτω από το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας. Θα πρέπει κατά την άποψη μας να διεξαχθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης, και αυτό πρέπει να γίνει από την Εκτελεστική Εξουσία γιατί θα πρέπει να αφιερωθούν και να δαπανηθούν συγκεκριμένα κονδύλια για να ενημερώσουμε τον κόσμο ποια είναι τα δικαιώματα τους και ποια μέτρα προστασίας, ποια όπλα, έχουν στην διάθεση τους για να τα βάλουν μαζί με τις Τράπεζες. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε τις αναδιαρθρώσεις, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες και καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει αυτή η ενημέρωση».

Αναφερόμενος στο θέμα της πώλησης πακέτων δανείων, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος είπε τα εξής:

«Σε ότι αφορά την πώληση δανείων, έχουμε ενημερωθεί σήμερα από τον αρμόδιο Εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας ότι έχει ετοιμαστεί ένα Νομοσχέδιο που θα αφορά τη συγκεκριμένη εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας για την ρύθμιση του ζητήματος. Το Νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στην Τρόικα και αναμένεται να λάβουμε τις απόψεις και τα σχόλια της Τρόικας, σε σχέση με την ρύθμιση που προτείνει η Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτό το Νομοσχέδιο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με έγκριση στα μέσα Ιουνίου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών έχει αποφασίσει την αναστολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης που ρυθμίζει την απαγόρευση της πώλησης δανείων μέχρι και τις 26 Ιούνη έτσι ώστε να έρθει η Κυβερνητική πρόταση πριν να αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων πως θα προχωρήσει με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η πρόταση νόμου για την επέκταση της αναστολής θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει πρόταση του ΑΚΕΛ για το θέμα των δημοπρασιών:

«Η πρόταση του κ. Κατσουρίδη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ δίνει το δικαίωμα σε ενδιαφερόμενο ενυπόθηκο οφειλέτη ή και σε συγγενικά του πρόσωπα να καταθέτουν στο τέλος του πλειστηριασμού, παρόμοια προσφορά ως η τελευταία πιο ψηλή προσφορά που ενδεχόμενος να έχουν καταθέσει ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Έτσι ώστε να μπορέσει ο ενυπόθηκος οφειλέτης να κρατήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου του, για να του δοθεί η ευκαιρία να διευθετήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά να κρατήσει την κατοχή και την ιδιοκτησία της κύριας κατοικίας του. Εμείς εξετάζουμε αυτή την πρόταση. Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, ενδεχομένως να υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες και δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε. Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος ένας οφειλέτης να καταβάλλει το ποσό και να εξακολουθεί η Τράπεζα να τον κυνηγά για το υπόλοιπο. Σε τέτοια περίπτωση απλά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ισορροπήσουμε την διεκδίκηση της Τράπεζας μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών, αλλά από την άλλη την προστασία της κύριας κατοικίας εκεί και όπου μπορούν να γίνουν κάποιες διευθετήσεις έτσι ώστε όταν πληρωθεί ένα ποσό να παραμείνει μέσα στην κύρια κατοικία ο ενυπόθηκος οφειλέτης μέχρις ότου καταφέρει να πληρώσει το υπόλοιπο δάνειο», κατέληξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.