Η πώληση των παραρτημάτων των Kυπριακών τραπεζών έγινε από την ΚΤ με τις Eλληνικές αρχές

O αναπληρωτής κυβερνητικός  εκπρόσωπος  Βίκτωρας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης που λήφθηκε στο Γιούρογκρουπ.

«Θα το πούμε για άλλη μια φορά και ελπίζω τελευταία. Η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα
πολιτικής απόφασης που λήφθηκε στο Γιούρογκρουπ και μετά από απαίτηση της Τρόικας γιατί αλλιώς δεν θα υπέγραφε μνημόνιο δανειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε.

Η πώληση όμως, συνέχισε, “των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έγινε αποκλειστικά από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τις ελληνικές Αρχές και με τη βοήθεια των συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου από την Alvarez & Marsal».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, “η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών ουδεμία ανάμειξη είχαν και δεν θα μπορούσαν να είχαν στην πώληση παραρτημάτων ιδιωτικών εταιρειών όπως είναι οι τράπεζες. Η μόνη ανάμειξη που είχε η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος ήταν όταν με αίτημα γραπτό, το γνωστό email που παρουσιάζει σήμερα το ΑΚΕΛ, η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την παρέμβαση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υπερπηδηθούν κάποια ανυπέρβλητα εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο τους, στις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε και έγινε κατορθωτή η συμφωνία» ανέφερε.

“Ήταν μια πολιτική παρέμβαση”, είπε, η οποία έγινε μόνο αφού ζητήθηκε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, αλλά και προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν να βελτιωθεί και η συμφωνία και οι όροι προς όφελος της Κύπρου. Αυτά για να αποκατασταθεί η τάξη και η αλήθεια, τόνισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση νυχθημερόν αγωνίζεται για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας. Το μυαλό της και οι ενέργειες της βλέπουν στο μέλλον και αυτή είναι η προσπάθεια μας», είπε.

« Αν όμως το ΑΚΕΛ επιμένει να επαναφέρει συνεχώς αυτό το ζήτημα, θέλουμε και εμείς να πούμε τα εξής: Η πραγματική διάσταση αυτού του ζητήματος είναι μια. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι οι ζημιές δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες επιβλήθηκαν μετά την αξιολόγηση και τα ακραία σενάρια που επεξεργάστηκε και συμφωνήθηκε με την Pimco».

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση”, είπε, “είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει αυτά τα ακραία σενάρια παρ` όλο που δεν είναι αυτή που επέλεξε την Pimco, ούτε αυτή που έδωσε τις εντολές για τις εκτιμήσεις της Pimco. Συνεπώς είναι τα ακραία σενάρια της Pimco που οδήγησαν και στις ζημιές δισεκατομμυρίων από την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.