Η Ολλανδία απέλασε τέσσερις Ρώσους κατασκπόπους… Είχαν διπλωματικά διαβατήρια

Στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων προχώρησε η ολλανδική πλευρά, μετά την ματαίωση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στην Χάγη.

Την επιχείρηση πραγματοποίησε η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεβελντ, οι ολλανδικές αρχές προχώρησαν στην απέλασή τους.

Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης, τον περασμένο Απρίλιο, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία εκλήθη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα της Ολλανδίας προς τη Ρωσία

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας διεμήνυσε στη Ρωσία να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις, που στόχο έχουν την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής που ανήκε σε έναν από τους τέσσερις Ρώσους πράκτορες ήταν συνδεδεμένος με την Βραζιλία, την Ελβετία και την Μαλαισία και το περιεχόμενο αφορούσε την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία, αποκάλυψε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων είχε μετάσχει στην έρευνα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ στις ΗΠΑ.

Οι τέσσερις ύποπτοι είχαν διπλωματικά διαβατήρια. Ανάμεσά τους ήταν ένας ειδικός σε προγραμματισμό. Είχαν νοικιάσει αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να χακάρουν το σύστημα του Οργανισμού.

Είχαν διπλωματικά διαβατήρια

Οι τέσσερις Ρώσοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του OPCW, σε μία περίοδο που ο Οργανισμός ερευνούσε την υπόθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου και απελάθηκαν στην Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Ονο Άιχελσαϊμ. Σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εργαστήριο του Σπιτς, στην Ελβετία, που χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων για την ανάλυση των δειγμάτων χημικών όπλων, πρόσθεσε. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι δραστήριες εδώ στη Ολλανδία…όπου έχουν την έδρα τους πολλοί διεθνείς οργανισμοί», είπε ο Ολλανδός υποστράτηγος.

Τα ονόματα των τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων είναι Αλεξέι Σεργκέγεβιτς Μόρενετς, Γεβγκένι Μιχαήλοβιτς Σερεμπριάκοφ, Ολεγκ Μιχαήλοβιτς Σοτνίκοφ, Αλεξέι Βαλέριεβιτς Μίνιν. Οι αριθμοί διαβατηρίου των δύο από αυτούς απέχουν μόλις ένα νούμερο.

Μέι και Ρούτε καταγγέλλουν τη Μόσχα

Το ζήτημα προκάλεσε την παρέμβαση της Τερέζα Μέι και του Μαρκ Ρούτε. Οι δύο πρωθυπουργοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κατά της Ρωσίας, καταγγέλλοντας ότι περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες που εγγυώνται την παγκόσμια ασφάλεια εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους και κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων στην Χάγη.

«Η απόπειρα αυτή διείσδυσης στο σύστημα ασφαλείας ενός διεθνούς οργανισμού που εργάζεται για να απαλλάξει τον κόσμο από τα χημικά όπλα δείχνει ότι η GRU περιφρονεί τις διεθνείς αξίες και τους διεθνείς κανόνες που εγγυώνται την ασφάλεια όλων μας», καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας Τερέζα Μέι και Μαρκ Ρούτε.