Ανάμεσα στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης οι Τσίπρας και Ζάεφ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα έχει γαλανόλευκη απόχρωση.

«Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μπορεί να είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης», έγραψε πρόσφατα τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΤ.

Βέβαια, ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ υψηλός για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Ζόραν Ζάεφ, αφού ανάμεσα στους συνολικά 331 υποψηφίους (και οργανώσεις) βρίσκονται και οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν αν και η προσέγγιση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
«Από τη μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, Νταν Σμιθ.

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους συγκαταλέγονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO (Μemorial) και η εφημερίδα «Novaia Gazeta». Αρκετοί είναι και εκείνοι που βλέπουν μεγάλες πιθανότητες να δοθεί στην ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag #MeToo, Amanda Ngugen.

Άλλα ονόματα που απλά ακούγονται είναι ο εξόριστος στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζδεμόν πρώην ηγέτης της Καταλονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος,Άνγκελα Μέρκελ , ο Πάπας Φραγκίσκος όπως και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA)