Η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ -Στα χέρια του Διώτη το usb όταν έγινε η αλλοίωση- Καλείται να δώσει εξηγήσεις

Από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον πρώην επικεφαλής της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Διώτη…

Η ανατροπή έγινε όταν από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, έγινε γνωστό ότι το αλλοιωμένο USB που έχουν στα χέρια τους ,δεν είναι αυτό που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη λίγο πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο.

Έτσι, η έρευνα για το USB , στο οποίο είχε αντιγραφεί το χαμένο πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ, αρχίζει να εστιάζεται στο πρόσωπο του κ. Διώτη,  καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήταν στη δική του κατοχή όταν έγινε η αντιγραφή, μεταξύ 8 και 11 Ιουλίου 2011.

Το διάστημα εκείνο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο Ιωάννης Διώτης, ο οποίος είχε αναλάβει από τον Μαΐο του 2011.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως αντέγραψε το αρχικό CD της λίστας στα τέλη του 2010, όταν και την παρέλαβε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια έδωσε το αρχείο στον κ. Διώτη, όπως έχει πει, στις 17 Ιουνίου του 2011, όταν και αποχώρησε από το υπουργείο.

Το αρχείο, το επίμαχο διάστημα, δεν είχε φτάσει στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών και σήμερα προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγέλου Βενιζέλου. Το παρέλαβε από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, περίπου, δηλαδή, ένα μήνα μετά. Ο κ. Βενιζέλος είχε δήλωσει τον Νοέμβριο του 2012, ότι έστειλε το αρχείο που είχε παραλάβει από τον κ. Διώτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Από εκεί διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ και ξεκίνησαν οι έρευνες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως μένει εκτός ευθυνών.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν υπάρχουν και άλλες αντιγραφές, ή αν το συγκεκριμένο αντίγραφο σε USB που παραδόθηκε στον κ. Βενιζέλο είναι το μοναδικό.

Ο κ. Διώτης καλείται να δώσει περαιτέρω εξηγήσει πως και γιατί έγινε η κόπια του USB που του είχε παραδώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και πού βρίσκεται το αρχικό USB.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πριν από μερικές εβδομάδες είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει κρατήσει κάποιο αντίγραφο.