Ας υποδεχτούμε τις “αιώνιες” μπαταρίες !

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στις ΗΠΑ, έφτιαξαν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας την “αιώνια’ μπαταρία, η οποία έχει σκοπό να μας λύσει τα χέρια.

Οι επιστήμονες αντικατέστησαν τα μεταλλικά καλώδια μπαταρίας κινητού τηλεφώνου με νανοσωλήνες, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της κατά 100 φορές.

Ο ερευνητής Έρικ Ποπ από το Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας Μπέκμαν ανακοίνωσε:

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι ταλαιπωρούνται με τη συχνή φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, θα ήθελαν μια μπαταρία για το κινητό τους τηλέφωνο ή το laptop τους που να διαρκεί εβδομάδες ή ακόμη και μήνες» .

Όπως ισχυρίζεται ο Ποπ, η ανακάλυψη της ομάδας του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά έξυπνων κινητών, εξοπλισμένων με «αιώνιες» μπαταρίες. Ή ακόμη, σε συσκευές οι οποίες θα λειτουργούν συσσωρεύοντας θερμική ή ηλιακή ενέργεια και δεν θα εξαρτώνται πλέον από μπαταρίες.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Science», οι νανομπαταρίες θα μπορούσαν να φορτίσουν πολύ μεγαλύτερες συσκευές, ή ακόμη και ολόκληρα συστήματα.

«Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με μπαταρία, όπως π. χ. δορυφόροι, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών σε απομακρυσμένες περιοχές ή άλλα συστήματα με επιστημονικές ή στρατιωτικές εφαρμογές» αναφέρει ο Ποπ.