Η λύση στη Συρία δεν μπορεί να είναι στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να διατάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για τη “διπλωματική υποστήριξη της Βρετανίας” στις ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιό τους για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

Ο βρετανός υπουργός υπενθύμισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του “σέβεται” το όχι του βρετανικού Κοινοβουλίου, στα τέλη Αυγούστου, σε μια βρετανική συμμετοχή σε ενδεχόμενες επιθέσεις κατά της Δαμασκού