Μείωση στο κονδύλι για αιτητές ασύλου και πολιτικούς πρόσφυγες

Την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 600 χιλιάδων ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τους αιτητές πολιτικού ασύλου, τους πολιτικούς πρόσφυγες και τα πρόσωπα που ζητούν συμπληρωματική προστασία, ενέκρινε τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών, με βουλευτές να εκφράζουν ικανοποίηση για τη σημαντική μείωση στο συγκεκριμένο κονδύλι. Το κονδύλι αυτό θα δοθεί στους δικαιούχους αλλοδαπούς με τη μορφή κουπονιών και όχι μετρητών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρός της Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών σε ένα κεφάλαιο που στο παρελθόν έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη. “Κάποτε συζητούσαμε αποδεσμεύσεις κονδυλίων της τάξης του 1.5 και των 2 εκ. το μήνα, ενώ σήμερα μιλάμε για 600 χιλιάδες ευρώ το δίμηνο”, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι είναι πολλοί οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στη μείωση των σχετικών κονδυλίων και πως δεν είναι μόνο η τροποποίηση της παροχής επιδομάτων σε ό,τι αφορά τα κουπόνια, καθώς οφείλεται και στη μείωση του αριθμού αυτών που έρχονται στην Κύπρο και ζητούν πολιτικό άσυλο και στη βελτίωση της εξέτασης των ενστάσεων των αιτητών πολιτικού ασύλου. “Είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι τέτοια μέτρα θα μας βοηθήσουν έτσι ώστε και στο μέλλον να έχουμε μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από αυτό το κεφάλαιο”, είπε

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η νέα πολιτική της Κυβέρνησης έχει διορθώσει το προηγούμενο ασύδοτο σύστημα παροχής επιδομάτων σε διάφορους αλλοδαπούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων φαίνεται να εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η Κυβέρνηση με τη νέα πολιτική μας έχει ζητήσει σήμερα να αποδεσμεύσουμε ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 300 χιλιάδες τον μήνα. Αυτό το ποσό θα πρέπει να το συγκρίνουμε με τα εκατομμύρια που έφευγαν για χρόνια σε μια πολιτική η οποία ενθάρρυνε και την λαθρομετανάστευση και τις συνθήκες ανομίας οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούνται σε μια κοινωνία”, είπε και πρόσθεσε ότι “με τη νέα πολιτική, οι πραγματικά δικαιούχοι θα έχουν κουπόνια για ρουχισμό και σίτιση, θα καταβάλλεται λογικό και πολύ περιορισμένο ενοίκιο κατευθείαν στους ενοικιαστές και η δαπάνη κατ` άτομο θα είναι γύρω στα 300 ευρώ το μήνα”.

Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μια σωστή πολιτική της Κυβέρνησης, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία από τη μια ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στις διεθνείς συμβάσεις, ανταποκρίνεται στα πραγματικά αιτήματα είτε πολιτικών προσφύγων είτε ανθρωπιστικής μεταχείρισης, και από την άλλη δεν “ανοίγει μια τρύπα εκμετάλλευσης, η οποία έκανε για χρόνια τους Κύπριους πολίτες να νιώθουν στη χώρα τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Ερωτηθείς πόσο ήταν το αντίστοιχο περσινό ποσό το μήνα, ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων, λόγω κρίσης και μείωσης του διαστήματος εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου. “Όμως, ακόμα και αν δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς συγκρίσεις, το βέβαιο είναι ότι από τα εκατομμύρια έχουμε πέσει σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Πιστεύουμε ότι οι σημερινές δαπάνες, ύψους περίπου 300 χιλιάδων το μήνα και για τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους υπολοίπους είναι ένα λογικό ποσό και βρίσκεται σε αντίθεση με τα εκατομμύρια που απαιτούσε το κράτος τόσα χρόνια”, είπε