Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο ΓεΣΥ

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της εφαρμογής ενός λειτουργικού Γενικού Συστήματος Υγείας, για την υλοποίηση του οποίου η εποικοδομητική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων και των ίδιων των πολιτών δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και επιβεβλημένη, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του σε σχέση με σημερινό ανακοινωθέν του ΚΣ ΕΔΕΚ για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι κύριος στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας παραμένει η υιοθέτηση ενός εφαρμόσιμου και βιώσιμου Γενικού Συστήματος Υγείας, και οι αναφορές σε “προσπάθειες της Κυβέρνησης να τορπιλίσει την προώθηση εφαρμογής του ΓεΣΥ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους”, δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στην πραγματικότητα.

“Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η παρούσα Κυβέρνηση έχει περάσει από τα λόγια στις πράξεις σε θέματα, τα οποία δεν είχαν τύχει της απαραίτητης προσοχής από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων, η εισαγωγή των DRGs, η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και η προσπάθεια εξεύρεσης ενός πιο οικονομικού συστήματος μηχανογράφησης για το ΓεΣΥ”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “είναι γνωστό πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός της καταβολής ποσοστού επί του μισθού τους σε μηνιαία βάση, θα καταβάλλουν και ένα επιπρόσθετο ποσό, γνωστό ως συμπληρωμές”, και ότι “με βάση την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη προβλέπεται η καταβολή συμπληρωμών ύψους 90 εκατομμυρίων, τα οποία θα καλύπτονται από τους πολίτες”.

“Κύριος γνώμονας του Υπουργείου είναι η κάλυψη των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού ως προς την καταβολή συμπληρωμών, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είναι αδύνατο για όλους τους συμπολίτες μας να καταβάλλουν τα ποσά που απαιτούνται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ομάδα λειτουργών έχει επιφορτιστεί με το καθήκον της ετοιμασίας εισηγήσεων αναφορικά με τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να ελαφρυνθούν ή να απαλλαγούν από την καταβολή συμπληρωμών”, σημειώνει.

Το Υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι, “στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών για ορθολογιστική εφαρμογή του ΓεΣΥ, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει τον καθορισμό με σαφήνεια, των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά οποιεσδήποτε παρερμηνείες”