Επετεύχθησαν άνετα οι στόχοι του προγράμματος για την Κύπρο

Το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου παραμένει σε καλό δρόμο και έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος σε όλους τους τομείς, ανέφερε η Επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν καλές ενώ όλοι οι στόχοι του προγράμματος επετεύχθησαν άνετα.

Αυτό, είπε η κ. Βελκουλέσκου, οφείλεται στην φιλόδοξη, όπως ανέφερε, πορεία εξυγίανσης η οποία λαμβάνει χώρα, στη συγκράτηση των δαπανών του προϋπολογισμού και σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία των εσόδων.

Είπε επίσης ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013 διορθώθηκαν στο -7,7%, κατά μια μονάδα δηλαδή καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν. «Παρότι τα στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με το διαθέσιμο εισόδημα σε πτώση και την ανεργία σε άνοδο» είπε η κ. Βελκουλέσκου.

Συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2014 είναι στο -4,8%.

Ανέφερε εξάλλου ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στην αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας επιτεύχθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, με ιδιωτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων άμεσων ξένων επενδύσεων και χωρίς κρατική ενίσχυση.

Για την Τράπεζα Κύπρου είπε ότι διαθέτει πλέον Διοικητικό Συμβούλιο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ενώ έχει εκπονηθεί και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Για τον συνεργατικό τομέα, η Επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ είπε ότι τα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίησή του έχουν ήδη διατεθεί.

Η βασική πρόκληση, συνέχισε, είναι να διορθωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Κάτι τέτοιο, είπε, παραμένει κρίσιμο για την επανέναρξη παροχής πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη.

Η κ. Βελκουλέσκου είπε εξάλλου ότι απαιτείται επιμελής εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Από αυτή την άποψη, θα αποτελέσει κλειδί ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης της τραπεζικής εποπτείας.

Ως προς την δημοσιονομική πολιτική, η Επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 παραμένει συντηρητικός και είναι ευθυγραμμισμένος με τους στόχους του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να συνεχιστούν και πρέπει να γίνουν βήματα για την προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των εσόδων έχουν ξεκινήσει και ότι απαιτείται προσεκτική εφαρμογή ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της είσπραξης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή, κατά τον επόμενο χρόνο, της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο την παροχή επαρκούς κρατικής στήριξης σε όσους την έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα, όπως είπε, εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι κυπριακές Αρχές δεσμευτήκαν να παρουσιάσουν το σχέδιο «μόλις ετοιμαστεί». Ο σκοπός του σχεδίου αυτού, είπε, είναι να συλλεχθούν 1,4 δις ευρώ έως το 2018 καθώς και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα από την μετάβαση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτό θα επιτευχθεί μέσω προσεκτικής εφαρμογής και ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κατά τους επόμενους μήνες» είπε.

Ως προς την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι προκαταρκτική και ότι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την αξιολόγηση στην οποία θα προβούν τα αντίστοιχα συμβούλια του ΔΝΤ και του Eurogroup, στη βάση της επιτευχθείσας προόδου σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.

Η αξιολόγηση είπε θα διενεργηθεί αρχές με μέσα Δεκεμβρίου και η αποδέσμευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά, πάντα στη βάση των αποφάσεων των αντίστοιχων οργάνων.

Είπε ότι από το ΔΝΤ αναμένεται να αποδεσμευτεί μια δόση ύψους 86 εκ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ESM η δόση θα είναι γύρω στα 100 εκ.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι προβλέψεις δεν έχουν αλλάξει δραματικά, παρέπεμψε όμως για περισσότερες λεπτομέρειες στην έκθεση της Τρόικας που θα εκδοθεί τον Δεκέμβρη.