Γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης

Εάν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος δίκαιο, πρέπει να φτάσουμε στο σημείο οι υποθέσεις να εκδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μπορούν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου να βρίσκουν το δίκαιο τους, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Έχουμε ήδη προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα ανέφερε ο κ. Νικολάου. «Το ένα μέτρο ήταν οι 6 νέοι δικαστές. Το υπουργικό συμβούλιο χθες ενέκρινε ακόμα μια θέση επαρχιακών δικαστών λόγω του ότι υπήρξε μια κενή θέση μετά το διορισμό του Γενικού Εισαγγελέως. Έχουμε προχωρήσει με την αύξηση του αριθμού των στενογράφων από 7 έγιναν 15 κάτι το οποίο πάλι ευκολύνει γρήγορη απονομής της δικαιοσύνης ενώ προχωρούμε με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη ένα σημαντικό έργο το οποίο έχουμε υποβάλει αίτημα να είναι μεταξύ των συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ΕΕ. Προχωρούμε με το διοικητικό δικαστήριο το οποίο θα αποσυμφορήσει τις υποθέσεις στο δικαστήριο» ανέφερε.

Οκ. Νικολάου ανάφερε ότι λαμβάνονται συνεχώς επιπρόσθετα μετρά ούτως ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε σημαντικά στην ανατροπή αυτής της κατάστασης που για χρόνια μάστιζε την δικαιοσύνη, της αναβολής και των χρονοβόρων διαδικασιών.

«Έχουν αυξηθεί γενικότερα οι ανάγκες για επιδόσεις από πλευράς των δικαστηρίων και υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι τελικά αφυπηρέτησαν ή εγκατέλειψαν αυτό το επάγγελμα. Για να παρέχεται και η δυνατότητα καλύτερου ελέγχου και να προσφέρονται και στους δικηγόρους πολλές επιλογές για να μπορούν ουσιαστικά κάποιοι οι οποίοι μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα ή ολιγωρία στο να επιδώσουν έγραφα και τα οποία δημιουργούν μια προσθέτει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε οι κρίθηκε αναγκαία η προώθηση αυτού του μέτρου δηλαδή να εγκριθούν επιπρόσθετοι ιδιώτες επιδότες αφού με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε «κολλήματα» τα οποία προκαλούνταν στην διαδικασία την δικαστική θα αντιμετωπιστούν.

«Αντιλαμβάνεστε όταν ένα έγγραφο δεν επιδοθεί στον χρόνο στον οποίο πρέπει να επιδοθεί αναγκαστικά θα αναβληθεί η ημερομηνία η οποία είναι ορισμένη στο δικαστήριο αυτό θα σημαίνει μια επιπρόσθετη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων. Λαμβάνουμε οποιαδήποτε μέτρα είναι αναγκαία και θα ληφθούν πολλά άλλα ακόμα με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος εκδίκασης στο δικαστήριο υποθέσεων» ανέφερε τέλος ο κ. Νικολάου.