Η Κοκκινοσκουφίτσα στη Λυρική

Η ανατρεπτική παιδική όπερα “Κοκκινοσκουφίτσα” έρχεται να μαγέψει τους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που συνεχίζει για μια ακόμα χρονιά τα πολύ δημοφιλή προγράμματα για παιδιά. Το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ, με λίγο διαφορετική εξέλιξη και την ανατρεπτική ματιά του Σύμουρ Μπάραμπ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή της παιδικής όπερας.Η Κοκκινοσκουφίτσα βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ. Τη μουσική συνέθεσε το 1962 ο Αμερικανός συνθέτης πιανίστας και οργανίστας Σύμουρ Μπάραμπ, ο οποίος έγραψε και το ποιητικό κείμενο. Το έργο προβλέπει τρεις ερμηνευτές, υψίφωνο, μεσόφωνο και βαρύτονο, οι οποίοι μοιράζονται τους συνολικά πέντε ρόλους. Προβλέπει, επίσης, ορχήστρα δωματίου. Η Κοκκινοσκουφίτσα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου 1963 στη Νέα Υόρκη και υπήρξε η πρώτη όπερα Αμερικανού συνθέτη που παρουσιάστηκε στην Κίνα μεταπολεμικά, το 1981.

Στη νέα εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει, μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξή του.

Μια διαφορετική ματιά με μηνύματα από τη σύγχρονη ζωή για την ασφάλεια των παιδιών που κυκλοφορούν στο δρόμο.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά για την παράσταση

“Μία σκηνή και δύο χρόνοι, δύο ρυθμοί, δύο επίπεδα. Από τη μία, το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ, αλλά λίγο αλλαγμένο, λιγότερο σκοτεινό και περισσότερο παιγνιώδες (με όλα τα γνωστά πρόσωπα, την Κοκκινοσκουφίτσα που θέλει απεγνωσμένα να βγει από το σπίτι και να ζήσει την εμπειρία της απελευθέρωσης, την αυστηρή Μητέρα της που ανησυχεί, την άρρωστη και προστατευτική Γιαγιά της, το Λύκο -μια σαφής αλληγορία απειλής, ο λύκος θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε άγνωστος στο δρόμο, που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο- και τέλος τον Ξυλοκόπο που δίνει τη λύση) και από την άλλη, ο ζωντανός σκηνικός χρόνος, η αποκάλυψη του πώς στήνεται ένα θέαμα μπροστά στα μάτια των θεατών. Την ίδια στιγμή που οι ηθοποιοί είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τους ρόλους και τις ιδιότητές τους γίνονται και οι μεταφορείς αντικειμένων, οι σχολιαστές του παραμυθιού, αυτοί που συντονίζονται με την ορχήστρα προκειμένου να μεταφέρουν στην ολότητά της, την αφήγηση της ιστορίας. Έτσι, εκτός από το ίδιο το παραμύθι αποκαλύπτεται και ο μηχανισμός του ίδιου του θεάτρου˙ τίποτα δεν μένει κρυφό κι έτσι εκτός από την ιστορία παρακολουθούμε επίσης το παιχνίδι των ηθοποιών, των κομπάρσων και των μουσικών.”

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Μετάφραση & προσαρμογή ποιητικού κειμένου: Νικολέττα Χατζοπούλου

Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κινησιολογία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Tιμές εισιτηρίων 25, 20, 15, 10€

Στις παραστάσεις του Σαββάτου (εκτός της πρεμιέρας) όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων διατίθενται με 20% έκπτωση στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμεία τoυ Θεάτρου Ολυμπία (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα) Καθημερινά 9.00–21.00

Τηλ. πωλήσεις +30210 3662100, +30210 3612461, +30210 3643725)

Εισιτήρια online και πληροφορίες: www.nationalopera.gr

Ακαδημίας 59-61, Αθήνα , +302103611516