Λίγη γυμναστική βελτιώνει το σπέρμα στους άνδρες

Η ήπια άσκηση στους άντρες συνδέεται με καλύτερα επίπεδα ορμονών και ποιότητα στο σπέρμα που βοηθάει την αναπαραγωγή, σε σχέση με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποιότητα του σπέρματος έχει πέσει αισθητά.  Η χαμηλή ποιότητα οφείλεται μεταξύ άλλων και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αναπαραγωγή. Οι ειδικοί μελετούν την πιθανή σχέση μεταξύ ποιότητας σπέρματος και τρόπου ζωής. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ‘European Journal of Applied Physiology’ επισημαίνει πως οι άντρες που ασκούνται έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος.

Ωστόσο το 2010 οι ίδιοι ερευνητές είχαν αποδείξει πως οι πρωταθλητές έχουν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους άντρες που απλώς αθλούνται. Είναι πιθανό λοιπόν η αυξημένη προσπάθεια που απαιτεί η προπόνηση να προκαλεί πτώση στην ποιότητα του σπέρματος. Επομένως οι ειδικοί συνιστούν στους άντρες ήπια άσκηση χωρίς υπερβολές για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.