Η ΕΤΥΚ απέσυρε αγωγή κατά της Λαϊκής

Ο Πρόεδρος της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ) Λοϊζος Χατζηκωστής αποκάλυψε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ότι η ΕΤΥΚ μετά από προτροπή του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, οποίος επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος  απέσυρε αγωγή που κατέθεσε επειδή δεν διαβιβάστηκε ολόκληρο το κείμενο της μελέτης PWC του 2012 για τα «κόκκινα δάνεια» στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Χατζηκωστής αποκάλυψε την απόσυρση της αγωγής κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε σχέση με την ενημέρωση που είχε η ΕΤΥΚ για τα βασιλικά μπόνους των golden boys των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Χατζηκωστής είπε στην Επιτροπή ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος το 2006 με την εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας έδωσε σε κάθε υπάλληλο της τράπεζας 2.000 ευρώ μπόνους, και εξήγησε ότι επειδή η παραχώρηση των μπόνους ήταν γενική ουδεμία αντίρρηση εκφράστηκε από πλευράς της ΕΤΥΚ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι παρόλο ότι η ΕΤΥΚ ουδέποτε ενημερώθηκε από μέλος της για παραλαβή μπόνους εντούτοις με ανακοινώσεις της άρχισε να ενίσταται στην από το 2008 παραχώρηση μπόνους σε υπαλλήλους με άγνωστα προς την Συντεχνία, κριτήρια επειδή όπως ανέφερε «μύριζε» η διαδικασία παραχώρησης τους.

Ξέρουμε μόνο ότι δόθηκαν μπόνους ύψους 7 εκ. συνέχισε.

Εξήγησε επίσης ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεσμεύονται με διατήρηση απορρήτου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται εντός της τράπεζας της οποίας εργάζονται όπως δεσμεύονταν να μην αναφέρουν οτιδήποτε σε σχέση με τα μπόνους που λάμβαναν.

Αναφορικά με την επιστροφή των μπόνους που παραχωρήθηκαν, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι μπορούν να επιστραφούν επειδή αυτά παραχωρήθηκαν επί δημιουργίας πλαστών εικόνων.

Αναφορικά με το δείπνο που παρέθεσε η ΕΤΥΚ και εξ Ελλάδος τραπεζοϋπάλληλοι στον Ανδρέα Βγενόπουλου, είπε πως αυτό παρατέθηκε ως είθισται να γίνεται σε αποχώρηση υπαλλήλων κα στελεχών τραπεζών.

Είπε ακόμα ότι η ΕΤΥΚ όντως δήλωσε ικανοποίηση επειδή ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποδέχθηκε τη συμμετοχή της ΕΤΥΚ στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της συντεχνίας.

Είπε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να προσεγγίζονται τα θέματα με το χρωματισμό τους σε μαύρο και άσπρο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι ακατανόητο να συμμετέχουν μέλη της ΕΤΥΚ στα ΔΣ της Λαϊκής και της Τράπεζας και να δηλώνει η ΕΤΥΚ ότι δεν γνωρίζει τα όσα γίνονταν στις δύο τράπεζες και για τα μπόνους που δίνονταν.