Άμεση έναρξη διαδικασίας επιστροφής της Αμμοχώστου υποστηρίζουν Γαλανός και Καγιάλπ

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Οκτάι Καγιάλπ, προέβησαν σήμερα σε κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας έντονα την άμεση έναρξη της διαδικασίας επιστροφής της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΗΕ, όπως προβλέπεται και σε σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Στην κοινή δήλωση, που διαβάστηκε και υπογράφτηκε από τον κ. Γαλανό και τον κ. Καγιάλπ στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσαν το απόγευμα στο Chateau Status, στη Λευκωσία, υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να επιτραπεί το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στη διεθνή ναυτιλιακή κίνηση, υπό την εποπτεία της ΕΕ και η εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου να τεθεί κάτω από την προστασία της UNESCO, με σκοπό την καταγραφή της ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

«Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενισχυτικό των προσπαθειών για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρεται στη δήλωση που διαβάστηκε στην ελληνική, στην τουρκική και στην αγγλική γλώσσα ενώπιον Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, ύστερα από συνάντηση Γαλανού-Καγιάλπ, κατά την οποία όπως αναφέρεται “είχαν μια ειλικρινή και αποδοτική συζήτηση”.

Ταυτόχρονα, προστίθεται, «θεωρούμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρο το νησί ευρύτερα, βελτιώνοντας σημαντικά τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουν και οι δυο κοινότητες».

Γαλανός και Καγιάλπ εκφράζουν την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Ερογλου, θα συμφωνήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα, χωρίς καθυστέρηση, και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε όλα τα αναγκαία βήματα για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής και στην επανένωση ολόκληρης της Αμμοχώστου.

Παράλληλα εισηγούνται την πραγματική εφαρμογή αυτής τους της προσέγγισης «μέσω της συνεργασίας των τοπικών αρχών με εμπειρογνώμονες, με σκοπό τη διεκπεραίωση μελετών για τη μελλοντική ανάπτυξη, το φυσικό και κοινωνικό-οικονομικό σχεδιασμό της ενδοχώρας, αλλά και τη δημιουργία της Αμμοχώστου ως μητρόπολης».

Γαλανός και Καγιάλπ εκφράζουν τη βαθιά τους εκτίμηση στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και του κόσμου της Αμμοχώστου, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Στέλνουν, όπως αναφέρουν, ένα αισιόδοξο μήνυμα «για το κοινό μας μέλλον τόσο προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και τη διεθνή κοινότητα, όσο και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ειδικότερα προς τον κόσμο της Αμμοχώστου. Βλέπουμε μπροστά σε μια επανενωμένη Αμμόχωστο που θα αποτελέσει το παράδειγμα αλλά και το σύμβολο της επανενωμένης Κύπρου», καταλήγουν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καγιάλπ ανέφερε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως στοχεύουν στον επανασχεδιασμό του μέλλον της πόλης τους και να φέρουν μαζί τους πολίτες της Αμμοχώστου για να οραματιστούν ένα κοινό μέλλον.

Ο κ. Γαλανός είπε πως συμφωνεί με τον κ. Καγιάλ και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η κοινή δήλωση θα δώσει μια δυναμική, θα δημιουργήσει προοπτικές και θα δώσει ένα μήνυμα και εντός και εκτός της Κύπρου ότι αποφάσισαν όσον περνά από το χέρι τους να πουν όχι στη διχοτόμηση και να προωθήσουν την επανένωση της Κύπρου.

Ευχαρίστησε τον κ. Καγιάλπ για το θάρρος και το όραμά του και είπε πως μετά από 40 χρόνια τα χρειαζόμαστε. “Είμαστε πολύ κοντά να επιτύχουμε ή να αποτύχουμε. Εμείς θέλουμε να επιτύχουμε.”, ανέφερε.

CHRISTIANA KAI DIMARXOS

 

Ο  δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Οκτάι Καγιάλπ,  με την δημοτική σύμβουλο του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και πρόεδρο της επιτροπής ΜΜΕ του Δήμου Αμμοχώστου με τη δήλωση  “Ενωμένοι, προχωράμε”.