Επιμνημόσυνη τελετή στο Γιοχάνεσμπουργκ – Χιλάιδες αποχαιρέτησαν τον Μαντέλα

Τελέστηκε σήμερα η επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα σε στάδιο στο Σοβέτο. Χιλιάδες κόσμου ανάμεσά τους και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρέστησαν στη τελετή υπό καταρρακτώδη βροχή.

Ο Μαντέλα πρέπει να “χαμογελά” από τον ουρανό στη θέα του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί σήμερα για την επίσημη τελετή στο στάδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα.

Στις κερκίδες του Σόκερ Σίτι υπάρχουν “δυνατοί και αδύναμοι, πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και απλός κόσμος. Εχουν έναν κοινό σκοπό: να τιμήσουν” τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών, πρόσθεσε.

“Είμαι σίγουρος ότι ο Μαντέλα θα χαμογελά εκεί ψηλά” κοιτάζοντας αυτή τη συγκέντρωση. Αυτή η εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας αντανακλά ακριβώς αυτό για το οποίο πολέμησε ο Μαντίμπα”, τόνισε, λέγοντας ότι “ο πόνος” της οικογένειας γίνεται “ελαφρύτερος” από τα μηνύματα συμπαράστασης που καταφθάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου. “Πάντα γνωρίζαμε ότι μοιραζόμαστε τον Μαντίμπα με τη Νότια Αφρική, την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο”.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα γιουχαίστηκε και αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά την προσέλευσή του στην τελετή, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια και ένα μέρος του κοινού που βρισκόταν το γήπεδο αποχώρησε επιδεικτικά.

Αντίθετα, ο πρώην Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι -που εξαναγκάστηκε από τον Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 2008- και ο αντιπρόεδρος Γκαλέμα Μοτλάντε καταχειροκροτήθηκαν κατά την άφιξή τους στο στάδιο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έφθασαν με καθυστέρηση στην τελετή, αλλά έτυχαν θερμότατης υποδοχής με χειροκροτήματα και επευφημίες από τις 40.000 έως 50.000 του κόσμου που είχαν λάβει τις θέσεις τους στο στάδιο.

Η καταρρακτώδης βροχή και το ασυνήθιστα για την εποχή κρύο δεν επηρέασαν τον κόσμο που έφθασε από όλες τις γωνιές της χώρας και του πλανήτη για να τιμήσει τη ζωή του Μαντέλα, με προσευχές, τραγούδια και δύο λόγια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Η τελετή άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση. Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 χιλιάδων θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο.

Η τελετή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία. Τρεις πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο Πρόεδρος της Λιβύης και πολλοί άλλοι παρέστησαν στην τελετή.

Ιστορική χειραψία Ο Ραούλ Κάστρο χαμογέλασε όταν ο Ομπάμα, πηγαίνοντας στο βήμα για τη σύντομη ομιλία του για τον Μαντέλα, τον χαιρέτησε θερμά σφίγγοντάς του το χέρι, σε μια ιστορική κίνηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που είναι σε αντιπαράθεση για τουλάχιστον μισό αιώνα. Η κίνηση αυτή δείχνει μια ακόμη φορά τη βούληση του Ομπάμα να

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος αγκαλιάσει την ομόλογό του της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ η οποία στεκόταν δίπλα στον κουβανό ηγέτη στο βήμα του σταδίου Σόκερ Σίτι.

Παίρνοντας τον λόγο ο αμερικανός Πρόεδρος αποχαιρέτησε τον “γίγαντα της ιστορίας”, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ειρηνοποιούς στον κόσμο. “Είναι δύσκολο να πλέξεις το εγκώμιο οποιουδήποτε ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός γίγαντα της ιστορίας που οδήγησε μια χώρα στη δικαιοσύνη”, τόνισε.

Κατήγγειλε τους ηγέτες που δηλώνουν “αλληλέγγυοι” στον αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντέλα, αλλά καταστέλλουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή.

“Υπάρχουν πάρα πολλοί ηγέτες που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την ελευθερία αλλά δεν ανέχονται αντιρρήσεις από τον δικό τους λαό”, τόνισε ενώπιον των ξένων ηγετών στο Σοβέτο, όπου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον αγωνιστή της ειρήνης και της συμφιλίωσης.