Η Επιτροπή της ΚΣΣΕ ζητεί την προστασία “πληροφοριοδοτών”

Σε έκθεση με τίτλο “Εθνική Ασφάλεια και πρόσβαση σε πληροφορίες”, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), υποστηρίζεται ότι οι “πληροφοριοδότες” που αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά επωφελή για το δημόσιον συμφέρον θα πρέπει να προστατεύονται από αντίποινα, υπό την προϋπόθεση ότι λειτούργησαν με καλή πίστη.

Ο συντάκτης της έκθεσης, Ισπανός Σοσιαλιστής βουλευτής Arcadio Diaz Tejera, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των wikileaks και στην έναρξη της δίκης του 25χρονου Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλυ Μάννινγκ, που διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στην ιστοσελίδα, υποστήριξε ότι από αυτές τις αποκαλύψεις δεν φάνηκε να προκαλούνται σοβαρές διπλωματικές συνέπειες ή κάποια μόνιμη βλάβη.

“Επομένως, θεωρώ ακραία την αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον Μάννινγκ οι αρχές των ΗΠΑ”, ανέφερε ο Ισπανός βουλευτής.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών ή κρατικών μυστικών που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να είναι υπεράνω του συμφέροντος των αρχών για την τήρηση μυστικότητας.

Με την έκθεση καλούνται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους και να καθιερώσουν ένα σύνολο γενικών αρχών για την προστασία των “πληροφοριοδοτών” που γνωστοποιούν κρατικά μυστικά επωφελή για το δημόσιο συμφέρον.

Ασφαλώς και είναι νομικά αποδεκτό οι κυβερνήσεις να επικαλούνται το απόρρητο για πληροφορίες και στοιχεία που έχουν σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα σε λογικά όρια και όχι να προστατεύονται ως “κρατικά μυστικά” δολοφονίες, εξαφανίσεις ανθρώπων, βασανιστήρια ή απαγωγές, καθώς και παράνομες δραστηριότητες πολιτικών αξιωματούχων, καταλήγει η έκθεση.

– See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=56f6517461104fe597d19f6ab8de7d0f#sthash.FqZVJqFw.dpuf