Η επιστολή του ΠτΔ είχε αντίθετα αποτελέσματα

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την ΕΕ αποδεικνύει την αδυναμία εφαρμογής του συγκεκριμένου μνημονίου επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων ότι εντός μνημονίου δεν υπάρχει διέξοδος, είπε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με πρωινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Ε.Ε. έχει επιφέρει θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η εκτίμηση, είπε, αποτελεί το λιγότερο έκπληξη, δηλαδή να δηλώνει ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την αντίδραση της Ε.Ε. προς την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ανέφερε ότι “σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. με αποκορύφωμα τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ένα μήνυμα μεταδίδουν: αφήστε κατά μέρος τις αιτιάσεις και τα προσκόμματα και εφαρμόστε άμεσα και μέχρι το τελευταίο γιώτα το μνημόνιο”.

Αν κατάφερε κατά συνέπεια να αναδείξει κάτι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, συνέχισε, ήταν από τη μία την επιμονή των Ευρωπαίων στο απαράδεκτο μνημόνιο που έχουν επιβάλει στον κυπριακό λαό και με το οποίο βέβαια συναίνεσε η Κυβέρνηση και να αποκαλύψει ταυτόχρονα πόσο θεατρινίστικες ήταν δηλώσεις που έγιναν πριν τη δημοσιοποίηση της επιστολής από Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πνεύμα ότι τάχα περίπου μας αδίκησαν και έκαναν λάθος.

Δυστυχώς, σημείωσε, τα εκτελεστικά όργανα της Ε.Ε. παραμένουν προσκολλημένα στην ανάλγητη και αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας, η οποία καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπων στην ανέχεια.

Άρα ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να συμπεράνει ότι η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο είχε. Εκτός και αν οι Ευρωπαίοι καθοδηγήθηκαν από τις διορθωτικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, η οποία με τις πρώτες Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην επιστολή έσπευσε να δηλώσει ότι θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο και ότι δεν αιτείται αλλαγές στο μνημόνιο”, πρόσθεσε.

Είναι, λοιπόν, παράδοξο, συνέχισε ο κ. Κατσουρίδης, «να δηλώνει ο Υπουργός των Οικονομικών ότι η επιστολή του Προέδρου πέτυχε το σκοπό της, ο οποίος σκοπός τελικά ποιος ήταν; η διόρθωση των κακώς κειμένων στο μνημόνιο ή η επαναβεβαίωση των σκληρών θέσεων των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Κύπρο;”.

“Γιατί αυτό που τελικά επετεύχθη είναι το δεύτερο”, κατέληξε.