Θα υλοποιηθούν τα μέτρα για τη φυγοστρατία

Τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα από το Υπουργείο Άμυνας και αφορούν στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, εξέφρασε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Φώτης Φωτίου, ύστερα από επίσκεψη του στο ΚΕΝ Λάρνακας, όπου ενημερώθηκε για τις προπαρασκευαστικές εργασίες και την όλη οργάνωση υποδοχής και ένταξης των νεοσυλλέκτων στην Εθνική Φρουρά.
Σε δηλώσεις ύστερα από την ενημέρωση και την περιοδεία που έκανε σε όλα τα Τμήματα του ΚΕΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Στυλιανό Νάση, ο Υπουργός είπε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που γίνονται και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι δυνατότητες και τα υψηλά επίπεδα οργάνωσης εγγυούνται σίγουρα και την επιτυχία αλλά και την ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες διαδικαστικές και ουσιαστικές προκύψουν από την κατάταξη».
Ο Υπουργός είπε πως σήμερα στο ΚΕΝ Λάρνακας εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως εγκαταστάσεων, διατροφής και βασικών αναγκών των εθνοφρουρών έτσι ώστε «να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις υγιεινής, ασφάλειας και ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας».
Παράλληλα ο Υπουργός ενημερώθηκε και για τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων βαθμοφόρων και στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε πως «το σύστημα επιλογής τους γίνεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες και δεν θα επιτρέψω να γίνει οτιδήποτε άλλο. Αδιάβλητες θα είναι οι διαδικασίες και για την επιλογή των βαθμοφόρων αλλά και για την επιλογή των νεοσυλλέκτων στα όπλα που θα ακολουθήσουν μετά την ορκωμοσία τους».
Ο Υπουργός Άμυνας κάλεσε τους νέους εθνοφρουρούς να εκπληρώσουν «το αυτονόητο καθήκον προς την πατρίδα», να απαρνηθούν τις «εύκολες φωνές της φυγοστρατίας» και να υπηρετήσουν συνειδητά την Εθνική Φρουρά.
Στις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι όσο υπάρχει τουρκική κατοχή, όσο απειλούμαστε από την άλλη πλευρά, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι «όσοι δε σέβονται την υφιστάμενη νομοθεσία και για όσους δεν χωράνε ηθικοί φραγμοί παρά μόνο το συμφέρον και η ιδιοτέλεια, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε στη φυγοστρατία να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η οποία πλήττει πάνω από όλα τη μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς» αφού όπως εξήγησε «θυματοποιεί τους συνειδητούς νέους και διαβρώνει τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας. Είμαι ξεκάθαρος και δηλώνω εμφαντικά ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και εξαγγελθεί πρόσφατα και αφορούν την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι αριθμοί για τη φυγοστρατία είναι φέτος μικρότεροι σε σχέση με πέρσι, ο Υπουργός ευχήθηκε «να είναι μικρότερη. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, γιατί είναι κοινωνικό πρόβλημα και είναι πρόκληση και για τις χιλιάδες των νέων μας που συνειδητά κατατάσσονται και θέλουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους».

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει εξαγγείλει κάποια μέτρα και πιθανό να εξαγγείλουμε και άλλα μέτρα σε λίγες μέρες γιατί θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του.