Οι αρμοδιότητες της ΚΡΕΤΥΚ θα τεθούν σε σωστή βάση

Στόχος της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) είναι για να τεθούν αυτές οι αρμοδιότητες στη σωστή τους βάση και να επανέλθουν, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η Κύπρος θα έχει “ουσιαστική συμμετοχή” στη διαχείριση του Τερματικού.

“Είμαστε στα τελικά στάδια σχεδιασμού επακριβώς των αρμοδιοτήτων της ΚΡΕΤΥΚ με στόχο να επανέλθουν”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, κληθείς σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη να σχολιάσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ακυρώσει την απόφαση του Δεκεμβρίου 2012, αφαιρώντας όλες τις αρμοδιότητες που παραχωρήθηκαν στην Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Ερωτηθείς γιατί αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες της ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό έγινε “για να τεθούν (οι αρμοδιότητες της ΚΡΕΤΥΚ) στη σωστή τους βάση”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος θα έχει πλειοψηφικό μερίδιο στη διαχείριση του Τερματικού, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι “θα έχουμε ουσιαστική συμμετοχή”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει επακριβώς σε αυτό το ερώτημα.

“Υπάρχουν πολλά σχήματα που θα πρέπει να εξετάσουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό αφορά θέματα, μεταξύ άλλων, λειτουργικότητας του Τερματικού, χρηματοδότησης και συνεργασιών.

Σε ερώτηση για το χρόνο που θα γίνει γνωστό το κόστος που θα επωμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμμετοχή της στην ανέγερση του Τερματικού, ο Υπουργός είπε ότι έχει ενώπιον του κάποια “ενδεικτικά νούμερα, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν στη διαπραγμάτευση τους επόμενους έξι μήνες”.

Κληθείς να αναφέρει το ενδιαφέρον της ENI – Kogas και της Total για το Τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “είναι έντονο, έχουμε ενώπιον μας κάποιες εισηγήσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε”.