Η επιλογή στο ρόλο του θεατή από τη δικαιοσύνη ενώ συντελούνται οικονομικά “εγκλήματα” σε βάρος της Οικονομίας και των πολιτών

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*

Η ώρα των κατασχέσεων από το υπουργείο Οικονομικών σε λογαριασμούς μισθούς λογαριασμούς σε τράπεζες δικαιώματα φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα που δημιουργεί.

Επίσημα όλο αυτό γίνεται με ευθύνη της ΑΑΔΕ και υποψήφια θύματα της είναι 1.600 .000 που οφείλουν ποσα πάνω από 500 ευρώ. Κοινοί λογαριασμοί αδειάζουν στο ποσοστό που συμμετέχει ο δικαιούχος ανεξάρτητα αν δεν αποτελεί ο οφειλέτης το καταθέτη του λογαριασμού δηλ όσοι οι δικαιούχοι το ποσοστό ανάλογα 50% η 33% μπορεί να κατασχεθεί .

Οι ρυθμίσεις είναι επίτηδες σε 12 δόσεις ούτως ώστε να χάνονται ακόμα και από αυτούς που έχουν τη διάθεση να πληρώσουν και με ποινή 15% αν χαθεί η δόση στο ποσό της δόσης.

Ήρθε λοιπόν η ώρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που όντως έχει βασικά πλεονεκτήματα δηλ συγκεντρώνει όλες τις οφειλές σε μια δόση έως 120 δόσεις και διαγράφει τόκους προσαυξήσεις καθώς και πρόστιμα και δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι οι πιστωτές 60 % αρκεί στη λήψη της απόφασης.

Μόνο που ισχύει για οφειλές 20 000-50 000 ευρώ εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και απαιτεί μια χρήση από τις τρείς χρήσεις να είναι κερδοφόρα τη τελευταία τριετεία δηλ αποκλείονται πολλές κατηγορίες επαγγελματιών.

Η πολιτεία και η δικαιοσύνη είναι απαθής στη βύθιση των πολιτών λες και δεν έχουν ευθύνη για ότι συμβαίνει δεν αντιδρούν αλλά αντίθετα επισπεύδουν τη διαδικασία των κατασχέσεων πλειστηριασμών και εφαρμόζουν ότι τους ζητείται το δε χαρακτηριστικότερο όλοι να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες πλην των δικαστών γιατί προσφεύγουν και οι προσφυγές τους έχουν τύχη…..

Θύμα της κρίσης είναι η περιουσία των Ελλήνων και οι Επιχειρήσεις που είτε εξαγοράζεται σε τιμές ευκαιρίας είτε εκποιείται και τεχνογνωσία και υπεραξίες χάνονται . Οι τράπεζες είναι ο επίσημος διεκπεραιωτής που με τη ασφυξία που έχουν δημιουργήσει το κλίμα για τις επιχειρήσεις είναι αφιλόξενο. Σε μια τέτοια διαδικασία έχουν βάλει δύο επιχειρήσεις του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργιών που αποτελούν ηγέτες στη τεχνογνωσία το Νηρέα και το Σελόντα . Η τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική , Alfa (κατέχουν το 75,9% και 82,11% σε Νηρέα και Σελόντα αντίστοιχα) έχουν με τη μεσολάβηση της Lazard και της PwC και Αlvarez and Marsal το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία για προσφορές από Ξένες Εταιρείες για 350 εκατ ευρώ και μέσα στο 2017 η αρχές του 2018 .

Όλα με επίφαση νομιμότητας σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού γίνεται αφελληνισμός ενός κλάδου δυναμικού και σε ανάπτυξη με εξαγωγές ως την Ιαπωνία και Αμερική.Μετά την Apivita και το Hilton hotel εμβληματικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας υποεκτιμημένα παραδίδονται η δε δικαιοσύνη κοιμάται με 45 εκατ οι σιδηρόδρομοι παραδόθηκαν στο δε Ελληνικό υπήρξε μόνο μία προσφορά .

Η χώρα αλλάζει χωρίς θεσμούς και κανόνες που να προστατεύουν τους πολίτες και μόνο αποσπασματικά και κατ επίφαση εμφανίζεται η πολιτεία να θέτει κανόνες που με τη φορολογία τους υπονομεύει και φτιάχνει το πολίτη έρμαιο υποχρεώσεων που οι μεν μεγαλύτεροι θα ζουν με επιδόματα οι δε νέοι με φυγή η με ετεροαπασχόληση
στη καλύτερη περίπτωση.

Και η μεν πολιτεία μέσα από την αναπαραγωγή του κακού εαυτού της σαν διαχειριστή έχει δικαιολογία η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί την άμυνα αλλά το θεατή των γεγονότων.

Αθωώνει τα όργανα της Τρόικας με βουλεύματα και υποτάσεται η δε πολιτεία πληρώνει τα δικαστικά έξοδα για την υπόθεση του προέδρου της ΕΛ ΣΤΑΤ .

*Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού