Η “επανάσταση” των κλειδαράδων στην Ισπανία κόντρα στις εξώσεις συμπολιτών τους

Κάνουν τη δική τους αντίσταση απέναντι στις τράπεζες… Αρνούνται να ανοίγουν κλειδωμένα σπίτια συμπολιτών τους σε σπίτια που φτάνουν δικαστικοί επιμελητές για να κάνουν έξωση στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Αρνούνται και να αντικαταστήσουν τις σπασμένες κλειδαριές. Πρόκειται για ένα οργανωμένο κίνημα που αρχίζει και εξαπλώνεται σε όλη την Ισπανία, ιδιαίτερα μετά τις αυτοκτονίες ανθρώπων την ώρα που οι δικαστικοί κλητήρες χτυπούσαν το κουδούνι.

«Μας έστελναν να πάμε σε μια διεύθυνση, εκ μέρους μίας τράπεζας. Στην αρχή το κάναμε. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν ηλικιωμένο, άρρωστο άνθρωπο που δεν πρόλαβε ούτε να βάλει το παντελόνι του προτού τον πετάξουν έξω», λέει ο Ικέρ ντε Κάρλος, ένας κλειδαράς από την Παμπλόνα, στον Observer.

Τα χρόνια που οι Ισπανικές τράπεζες έδιναν ανεξέλεγκτα δάνεια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα οι τραπεζικοί προσπαθούν να αναπληρώσουν τα «σπασμένα» και πετάνε οικογένειες στο δρόμο – έχει υπολογιστεί ότι γίνονται καθημερινά 523 εξώσεις οικογενειών με παιδιά -αν και έχουν πάρει 40 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πήραμε την απόφαση μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας. Είχαμε όλοι ιστορίες οικογενειών που βρέθηκαν στον δρόμο από την μια μέρα στην άλλη», λέει ο Ικέρ ντε Κάρλος,  και αρνείται όπως και η πλειονότητα των συναδέλφων του να ακολουθήσουν τις διαταγές των τραπεζών.

Οι κλειδαράδες, σε αυτή την πόλη της βόρειας Ισπανίας, την Παμπλόνα,  έχουν χάσει το 10% του εισοδήματός τους, αλλά έχουν ξανακερδίσει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους, είπε ο ντε Κάρλος. «Φέτος το καλοκαίρι, κάναμε δύο ή τρεις εξώσεις την εβδομάδα», προσθέτει.