Κύπρος: Στόχος φυσικό αέριο και φθηνότερο ρεύμα έως το 2015

Οι προτάσεις από τις 14 εταιρείες που έχουν επιλεγεί για την παροχή φυσικού αερίου θα υποβληθούν στη ΔΕΦΑ στις 4 Φεβρουαρίου, όπως είπε ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης και στόχος είναι η Κύπρος να έχει φθηνότερο ρεύμα μέχρι το 2015.

Η ανάθεση για την προμήθεια φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες της ΑΗΚ, η οποία, αφού μελετηθούν οι προτάσεις θα διαπραγματευθεί με τρεις από τις υποψήφιες εταιρείες, για την τελική επιλογή με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Ο υπουργός ενημέρωση τη Βουλή και για τις διαπραγματεύσεις με την ΤΟΤΑΛ για τα οικόπεδα 10 και 11 και την ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΚΟΚΑΣ για τα οικόπεδα 2,3, και 9, οι οποίες αναμένεται να λήξουν στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και για το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Κατά τη συνεδρίαση δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς τη διασφάλιση του ορθού τρόπου κατανομής των εσόδων από το φυσικό αέριο αλλά και για το γεγονός ότι η τρόικα απαιτεί να έχει λόγο στη διαχείρισή τους. Ο  κ. Συλικώτης επανέλαβε πάντως, ρητά ότι το θέμα αυτό δεν υφίσταται και ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως μόνο θα ενημερώνει για τις αποφάσεις και τις ενέργειές της.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, υπέδειξε στην Βουλή ότι η όποια συμμετοχή του κοινοβουλίου σε διοικητικές πράξεις συνιστά επέμβαση από τη μια εξουσία στην άλλη και συνεπώς, είναι αντισυνταγματική.