Η εξουσία των Δήμων να επαναπατριστεί στους δημότες

Αμφίδρομη επικοινωνία και έλεγχος από τα κάτω προς τα πάνω

Του Θεοδόση Γρούτα*

Καθημερινά «εξουσιαστές» και «εξουσιαζόμενοι» γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάπτωσης και παρακμής θεσμών και αξιών στη χώρα μας, ως απότοκο μιας απαξίωσης που συντελέστηκε όχι αδικαιολόγητα, αλλά με αφετηρία την εμπλοκή υπουργών, δημοτικών αρχόντων και άλλων κρατικών αξιωματούχων και μη, σε σειρά σκανδάλων και ατασθαλιών, τα οποία υπονόμευσαν δραστικά το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών.

Η οικονομική κρίση μαζί με αποκαλύψεις για διάτρητους θεσμούς σε όλες τις βαθμίδες και πεδία της κοινωνικής πυραμίδας της χώρας μας, επέτειναν την αμφισβήτηση των πολιτών ως προς το πού να πορευτούν και τι να επιλέξουν, ποιόν να εμπιστευτούν, τι να σχεδιάσουν και πώς να συμβάλουν στην αναστροφή αυτής της κατάπτωσης.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες και περιβάλλον, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται αναβάθμιση, εντιμότητα, φαντασία και αποφασιστικότητα για να μπορέσει να καταστεί ένα δραστικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών, για εξυπηρέτηση των πολιτών, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους μα και για αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που επισώρευσε και επιδείνωσε η οικονομική κρίση.

Κομβικό σημείο σε αυτή την προσπάθεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η ενίσχυση και ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε όλο το «γίγνεσθαι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που τα προβλήματα των πολιτών, μικρά ή μεγάλα, να φτάνουν στα δώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενημερώνει τους πολίτες επαρκώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα για όλους τους σχεδιασμούς και οραματισμούς της, όπως και για την πρόοδο σε επιτελούμενα έργα.

Η ύπαρξη και ενίσχυση αυτής της αμφίδρομης επικοινωνίας, με επαύξηση και του έλεγχου εκ των κάτω προς τα πάνω, είναι απαραίτητα, έτσι ώστε το σύνολο των πολιτών να αισθάνονται αυτή τη συλλογικότητα και ομαδικότητα για εκπλήρωση κοινών στόχων και όχι απλά να αισθάνονται ως οι επιβάτες ενός λεωφορείου, που στο τέλος ο καθένας κατεβαίνει στη δική του στάση.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, για να γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικό εργαλείο και όπλο στα χέρια των πολιτών, χρειάζονται και οι ανάλογοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που θα εμπνεύσουν και θα καλλιεργήσουν αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία και σχεδιασμούς, που θα επαναπατρίσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτούς από τους οποίους εκπηγάζει.

Η σημερινή κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά με «ωχαδελφισμούς» και σε βάρος των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου. Χρειάζεται μια νέα πνοή, εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα ηγηθούν στη νέα πενταετία, χρειάζεται όραμα και δράση για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Δεν αρκεί να επικαλείται κάποιος τις εξοικονομήσεις ενός Δήμου ή μιας κοινότητας, έστω και εάν σε αυτό συμμετείχαν όλες οι πλευρές. Η ζωή τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα όπως και τα προβλήματα και οι ανάγκες των ανθρώπων. Όλα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από αυτά που κάναμε και αύριο και εκατόν εκατομμύρια να κρατά κάποιος δεν μπορεί να φέρει πίσω το παρόν, τη χαμένη ζωή, ποιότητα ζωής.

Τι θα καταλάβει κάποιος αν κομπάζει ότι έχει «φυλάμενους» πόρους τη στιγμή που οι πολίτες του και ειδικά οι νέοι χρειάζονται βοήθεια και προγράμματα στήριξης και υγιούς απασχόλησης για να κρατηθούν και δεν έχουν αυτή τη στήριξη? Το πιο μεγάλο μας κεφάλαιο είναι οι άνθρωποί μας, οι δημότες μας και ειδικά οι νέοι μας που αναμένουν πολλά από εμάς. Καλύτερα να χάσουμε λεφτά και πόρους, παρά να χάσουμε ανθρώπους!

Δυστυχώς οι ανάγκες της ζωής τρέχουν πάντα πιο γρήγορα από όσα κάναμε ή προσπαθήσαμε να κάνουμε και εδώ ακριβώς είναι και η τέχνη και ενόραση αυτών που θα ηγηθούν στη νέα πενταετία: Να καμαρώσουν καινούργια έργα και μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών στις συνθήκες της κρίσης. Κάθε στιγμή στη ζωή των Δήμων και των δημοτών είναι ανεπανάληπτη και αξίζει να της προσδώσουμε ένα καλύτερο νόημα με πιο πολλά έργα και προσφορά.

Ενωμένοι και με συλλογική δράση, μπορούμε να τα πετύχουμε!

*Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ιδαλίου