Τσίπρας: Στόχος μας να ενώσουμε την Ευρώπη κι όχι να διχάσουμε

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη  κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου αναφέρθηκε στη  σημασία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε περίπου στις 13:30, στο Ζάππειο Μέγαρο, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα. Η συζήτηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε σε δύο γύρους, αρχικά στην πρώτη συνεδρία εργασιών και εν συνεχεία με γεύμα εργασίας. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ, Νίκος Αναστασιάδης, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Τζόζεφ Μουσκάτ και Φερνάντο Εγκιδάθου.

«Το σημαντικότερο γεγονός είναι η παρουσία μας εδώ. Η σύνοδος και η διακήρυξη που υπογράφηκε, αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε πως η Γηραιά Ήπειρος «βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και «πρέπει να εμπνεύσει ξανά τους λαούς».

Αυτό, όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, «δεν θα γίνει μονό με ευχές». Αντίθετα, «πρέπει να λάβουμε ουσιαστικά μετρά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Πρέπει να ενισχύσουμε τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης και του αισθήματος ασφάλεια.

«Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο. Αυτή η Σύνοδος είναι θετική συμβολή στο διάλογο και το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου».

Αντίθετα, όπως εξήγησε «η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκληση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων».

«Αυτά συζητήσαμε και καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, τη Διακήρυξη των Αθηνών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.