Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα προς μείωση επιτοκίων..;

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα από την άντληση δισεκατομμυρίων σε αγορές συναλλάγματος, προκειμένου για να εμποδίσει το ελβετικό φράγκο να φτάσει σε ζημιογόνο επίπεδο.

Με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα παρενέβη πρόσφατα μετά την άνοδο του νομίσματος στο υψηλότερο σημείο του από το 2017 έναντι του ευρώ, ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων αναμένει επίσης από την SNB να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς. Πέντε εκ των 17 ερωτηθέντων στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg «βλέπουν» τώρα μια περικοπή έως 25 μονάδες βάσης αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με μόλις μία τον Ιούλιο.

Με το φράγκο είναι τώρα ενισχυμένο κατά 4% σε σχέση με το ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτοιμη να απελευθερώσει νέα κίνητρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην SNB για τα μέτρα που θα λάβει για να συγκρατήσει τη δύναμη του νομίσματος. Οι καταθέσεις όψεως σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2,8 δισεκατομμυρίων φράγκων την περασμένη εβδομάδα, το περισσότερο σε διάστημα δύο ετών – ένα σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος.

Η UBS Group AG, η Raiffeisen Bank International AG και η Bank J. Safra Sarasin είναι μεταξύ των θεσμικών οργάνων που προβλέπουν ότι η SNB θα ακολουθήσει με περικοπή. Παρόλο που η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής είναι στις 19 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ενεργήσει ανά πάσα στιγμή ανάλογα με το φράγκο. Έχει μια συνήθεια να κάνει αναπάντεχες ανακοινώσεις και στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τα επιτόκια σε προγραμματισμένη της συνάντηση από το 2009.

Το φράγκο ανερχόταν στα 1,08561 ανά ευρώ στις 12:55 μ.μ. στη Ζυρίχη, λίγο χαμηλότερα από το υψηλό των δύο ετών που έφτασε νωρίτερα την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της SNB, Thomas Jordan, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο ελιγμών τόσο στις παρεμβάσεις όσο και στα επιτόκια σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας. Έχει δείξει προηγουμένως την προθυμία του να λάβει δραστικά μέτρα όταν χρειαστεί.

Παρά την αύξηση των ερωτηθέντων που αναμένουν μείωση επιτοκίων από την SNB, η μέση πρόβλεψη της έρευνας είναι ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο.