Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Η διαφοροποίηση βουλευτών του ΔΗΚΟ έκρινε το αποψινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του Νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής και επέτρεψε ουσιαστικά την απόρριψη του μνημονιακού νομοσχεδίου.

Παρά τον ίσο αριθμό ψήφων υπέρ και κατά, οι πέντε αποχές βουλευτών του ΔΗΚΟ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου.

Αποχή τήρησαν ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάς, οι Αγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου, ο Φύτος Κωνσταντίου και Αντώνης Αντωνίου.

Της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

Την πρόθεση του Δημοκρατικού Συναγερμού να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας παράλληλα ότι θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες, πλην της τροπολογίας που εισηγείται ο ΔΗΣΥ. Η ψήφιση των τροπολογιών ουσιαστικά ανατρέπει το νομοσχέδιο και πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο την πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας, είπε ο κ. Νεοφύτου.«Δηλώνουμε υπεύθυνα», πρόσθεσε, «ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες της ολότητας της κυπριακής κοινωνίας». Μιλώντας κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «δεν είναι ο καιρός των ιδεολογημάτων, ούτε η ώρα που πρέπει να αντιμαχόμαστε οι δεξιοί με τους αριστερούς και τους κεντρώους», αλλά «είναι η ώρα του πραγματισμού».Συμπλήρωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη θέση «από τα δικά μας λάθη και κυρίως τα εγκλήματα των τραπεζιτών». Χαρακτήρισε τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς «τα μεγαλύτερα θύματα της αδικίας και της αναξιοκρατίας», λέγοντας πως «εμείς με τα ρουσφέτια μας, με τις πελατειακές μας σχέσεις προσλαμβάναμε πολύ περισσότερους από όσους ήταν αναγκαίοι».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του εξέφρασε επιφυλάξεις για κάποιες πτυχές του νομοσχεδίου.«Σήμερα δεν είναι το τέλος τους δρόμου, είναι μόνο η αρχή», είπε κ. Παπαδόπολος και επεσήμανε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και σοβαρά σε όλα τα ζητήματα που έχει ενώπιον του ο τόπος, παρά το πολιτικό κόστος.

Όπως ανέφερε, οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ρητή πρόνοια του μνημονίου και η αποδέσμευση της 4ης δόσης προϋποθέτει την ψήφισή του νομοσχεδίου. Κακίζοντας το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί επαρκής χρόνος για διάλογο για ένα τέτοιο κρίσιμο νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Βουλή για ακόμα μια φορά θα κληθεί να ψηφίσει κάτω από πίεση. Αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ επιθυμεί να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας των ημικρατικών οργανισμών, πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα της διαπλοκής, διαφθοράς και κομματοκρατίας, όσο και την ανάγκη εξυγίανσης, ώστε να γίνουν οι οργανισμοί πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί.
Να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία είχε προηγηθεί σύσκεψη στο ΔΗΚΟ, όπου είχε αποφασιστεί η ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις τροπολογίες. Όπως είπε, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσει σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και θα τηρήσει αποχή σε όλες τις τροπολογίες.

Παράλληλα, ζήτησε να τερματιστεί η υπό εξέλιξη διαδικασία και η Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα, έχοντας ως γνώμονα την αποστολή κοινής ωφελείας των ημικρατικών οργανισμών. Μίλησε για πιέσεις που ασκούνται στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να λάβει η χώρα την επόμενη δόση από την Τρόικα. Είπε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και δύο μήνες ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, καλώντας τον Υπουργό Οικονομικών σε διαβούλευση, αλλά είπε ότι «μας αγνόησε».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε την αντίθεση της ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις «για μια σειρά από λόγους». Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

«Είναι οικονομικά καταστροφική, πλήττει την πρόσβαση του πολίτη σε βασικά αγαθά και θέτει σε κίνδυνο σημαντικά θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», είπε και συμπλήρωσε ότι η ΕΔΕΚ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών και εκποίησης κρατικής περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες.
Είναι σημαντικό η περίπτωση κάθε οργανισμού να εξεταστεί ξεχωριστά, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες για κάθε οργανισμό είναι μοναδικές.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως η επιλογή είναι μεταξύ δυο δρόμων, του λαϊκισμού και των συνθημάτων, από τη μια και της υπεύθυνης προσπάθειας για υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις από την άλλη. Είπε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει περισσότερος διάλογος για το θέμα, ώστε ο νόμος-πλαίσιο να είναι «το καλύτερο δυνατό», κάτι που όπως είπε, αποτελεί κριτική για την Κυβέρνηση.

Παράλληλα τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα ξεκινήσουν αμέσως και πρόσθεσε ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο μερικών ετών, ώστε να γίνει ο διάλογος αυτός, «όχι για να χαϊδεύουμε τα αυτιά των εργαζομένων». Είπε ακόμη ότι μέσα από τη διαδικασία μπορούν να εξευρεθούν λύσεις, ακόμη και για να αποφευχθούν οι αποκρατικοποιήσεις. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ αναφερόμενος στο «ποιοι μας οδήγησαν εδώ και πώς μας οδήγησαν εδώ», είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε και να μας απατάει η μνήμη μας ότι «με πράξεις, παραλήψεις, άγνοια και αδιαφορία οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο».

Ο γγ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του τόνισε ότι “το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, αφού η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα αιτήματά των Οικολόγων που στόχο είχαν την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος” και πρόσθεσε ότι “η Κυβέρνηση μπαίνει σε μία διαδικασία εξασθένησης και υποτίμησης των ημικρατικών οργανισμών, ώστε στο τέλος αυτής της πορείας να είναι εύκολη λεία για το ιδιωτικό κεφάλαιο”.